Reabilitari in asteptarea banilor

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Reabilitari in asteptarea banilor
Continuarea programului de reabilitare termică în Oradea aşteaptă după banii de la Guvern.

Încă nu se ştie câte blocuri vor fi reabilitate termic în Oradea, în 2012. Aceasta deoarece edilii oraşului nu au cunoştinţă la această oră despre sumele pe care le va aloca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru cofinanţarea acestui program de eficienţă energetică în Oradea. „Nimic nu e sigur atâta timp cât cota de cofinanţare a ministerului nu e asigurată”, spune directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, care rămâne, totuşi, optimist. „O să primim bani, nu-mi fac griji. Dar nu pot să demarez procedura de licitaţie fără să avem fondurile alocate”, ne transmite edilul.

Programul naţional de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe este finanţat de Guvern, Primărie şi de beneficiari. Proiectarea lucrărilor este finanţată 100% de Primărie. Execuţia lucrărilor este suportată în proporţie de 50% din fonduri de la minister, 30% de municipalitate şi 20% de asociaţiile de proprietari.

În Oradea, din anul 2006 până în prezent, prin acest program a fost reabilitate termic 32 blocuri cu 938 apartamente. Numărul acestora a crescut de la an la an, în 2011 fiind reabilitate cele mai multe blocuri: 18.

În prezent, opt blocuri aşteaptă unda verde de la minister pentru a putea fi demarată procedura de achiziţie pentru executarea lucrărilor. Potrivit Primăriei, pentru aceste blocuri s-a primit deja avizul favorabil al Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

De asemenea, pentru alte 46 de blocuri de locuinţe, Primăria a demarat procedura de licitaţie pentru proiectarea lucrărilor. Cum finanţarea proiectării se face de către Primărie, aici nu trebuie aşteptat după minister.

Alte 115 cereri

În plus faţă de cele 54 de blocuri pomenite mai sus, la Primărie mai sunt înregistrate alte 115 cereri din partea asociaţiilor de proprietari, pentru includerea în programul de reabilitare termică. Potrivit celor transmise de Micu Cristalin, de la Compartimentul Eficienţă Energetica din cadrul Direcţiei Tehnice, cele 115 solicitări corespund unui număr de 115 blocuri de locuinţe.

Bani de la UE pentru blocuri?

Sedinta noului CJ Bihor, abia pe 300Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !