Realitatea istorica, omisa

Realitatea istorica, omisa
Episcopul Virgil Bercea a protestat faţă de modul în care TVR1 a relatat apartenenţa confesională a lui Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai.

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a protestat săptămâna trecută, faţă de modul în care postul naţional TVR1 a relatat apartenenţa confesională a lui Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai, catalogându-l drept „discriminatoriu şi neconform cu realitatea istorică”.

În reportajul intitulat „Bobota, sat din Sălaj unde s-a născut Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai”, difuzat duminică, 31 octombrie, în cadrul emisiunii „Universul Credinţei”, de către postul de televiziune amintit, nu s-a făcut nici o referire la apartenenţa la cultul greco-catolic a celor două personalităţi, în context, făcându-se referire doar la cultul ortodox”, a arătat PS Virgil în scrisoarea sa.

„Mulţi telespectatori au avut impresia că această falsificare a adevărului s-a făcut intenţionat. Televiziunea Română, ca televiziune publică, are datoria să informeze populaţia nediscriminatoriu, păstrând, în acelaşi timp, obiectivitatea faţă de adevărul istoric”, a spus PSS Virgil Bercea.
„Nici unul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat cu reportajul în discuţie. Ca preşedinte al acestei instituţii vă solicit să găsiţi metoda pe care o consideraţi potrivită pentru a corecta acest lucru”, şi-a concluzionat PS Virgil scrisoarea.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea şi-a arătat pe această cale disponibilitatea de a pune la dispoziţia Televiziunii Române orice informaţie „pentru a realiza un documentar obiectiv despre cele două personalităţi greco-catolice: Corneliu Coposu şi Gheorghe Şincai”.

C.D.

Taguri: , , ,