Recensământ la revoluţionari

ORADEA – Participanţii la momentul decembrie 1989 din Oradea şi-au primit, sâmbătă la amiază, noile diplome, oferite de secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Petrişor Morar. VIP-urile cu certificat de revoluţionar, contestate aprig, nu au participat la şedinţa festivă.

Completarea dosarelor depuse pentru acordarea noului certificat de revoluţionar se poate face până la sfârşitul anului, a precizat trimisul Capitalei.

Moment festiv
Vizita secretarului de stat al SSPR, Petrişor Morar, la Oradea a generat o scurtă festivitate găzduită, sâmbătă, de Sala „Traian Moşoiu” din Primărie, moment deschis de intonarea imnului naţional. S-a trecut apoi la înmânarea noilor certificate de revoluţionar, acordate în baza Legii 341/2004, pentru 26 de persoane prezente sâmbătă la Primărie. La nivelul Bihorului sunt 41 de dosare de revoluţionar, depuse încă de pe vremea primelor legi care au reglementat statutul şi beneficiile participanţilor la revoluţie.

Dintre cele 41, doar două sunt încă în prelucrare. „Cadrele militare nu primesc certificatele decât după cercetări avansate din care să reiasă că nu au efectuat nici o activitate în contra Revoluţiei. Cele două dosare de la Oradea intră în această categorie”, a declarat Morar.

Contestaţii, absenţi
Între cei prezenţi sâmbătă în Sala Mare s-au distins câteva figuri ale unor VIP-uri locale. Marius Aron, Directorul Teatrului „Arcadia”, Daniel Vulcu, actor la Teatrul de Stat, profesorul Radu Davidescu, consilierul local Mircea Bradu şi alţii au răspuns invitaţiei participând la eveniment. Alte VIP-uri din lista celor 41 de revoluţionari au absentat.

„Nu s-a prezentat pentru că nu avea nici o tangenţă cu revoluţia”, susţine Constantin Bozântan, cunoscut pentru participarea sa în decembrie 1989, despre Florian Serac. Fostul prefect, actual şef peste SC Turism Felix, este posesorul unui certificat de revoluţionar contestat la SSPR. Între absenţii contestaţi figurează şi Teofil Moş, cadru în Miliţie în vremea revoluţiei şi şef în Poliţie ulterior. „Impostorii trebuie scoşi în evidenţă. Nu au ce căuta în rândul nostru”, concluzionează Bozântan.

Avantaje multiple
Legea 341 stabileşte că termenul de depunere al cererii de preschimbare a certificatului a fost sfârşitul lunii iulie 2006, iar completarea acestora cu documente se mai poate face până la sfârşitul acestui an. Limita pentru preschimbarea certificatului este sfârşitul lui iulie 2007.

Noua lege face ca statutul de revoluţionar să fie unul de invidiat. Posesorii noilor certificate au dreptul lunar la salariu mediu pe economie (dacă au o remuneraţie mai mică decât acesta), câte un hectar de teren în extravilan, acces la spaţii comerciale, călătorii gratuite pe mijloacele de transport în comun şi altele.

Cristina Ghilea

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase