Rechizitele se lasă aşteptate

Ministerul Educaţiei a alocat târziu banii pentru achiziţionarea rechizitelor şcolare.

La aproape două luni de la începerea anului şcolar, cei aproape 15.000 de elevi din Bihor, care provin din familii cu venituri mici, nu au primit rechizitele gratuite promise de Ministerul Educaţiei. Copiii care vor primi rechizite provin din familii care au un venit ce nu depăşeşte 50% din salariul minim de bază brut pe economie. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Ramona Bacter, spune că instituţia pe care o reprezintă nu este vinovată de această întârziere. Licitaţia şi distribuirea rechizitelor a depins, potrivit Ramonei Bacter, de banii sosiţi de la Minister.

„În acest an, Ministerul Educaţiei a virat 426.370 de lei, bani necesari pentru rechizitele de care au nevoie elevii fără posibilităţi financiare”, a spus Ramona Bacter.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor a organizat în data de 14 octombrie licitaţia publică pentru achiziţia de rechizite şcolare.
„La licitaţie a participat doar Editura Herra din Piteşti, care a fost desemnată câştigătoare. Săptămâna aceasta vom semna contractul. La 14 zile de la semnarea contractului ei au obligaţia să livreze pachetele de rechizite. Ministerul ne-a alocat în acest an 426.370 de lei cu TVA”, a spus jurista Ramona Bacter, purtătoarea de cuvânt a ISJ Bihor.

Pachete

Astfel, în Bihor 1.836 de elevi din clasa I aşteaptă pachetele cu rechizitele şcolare gratuite, la clasele II-IV, 6.089 de elevi, la clasele V-VII, 5.429 de elevi, iar la clasa a VIII-a, 1.238.

„Pentru a beneficia de pachetul de rechizite, părinţii sau tutorii legali au depus o cerere la secretariatul unităţii de învăţământ la care este înscris elevul, însoţită de actele doveditoare ale venitului pe membru de familie din luna iulie, care nu trebuie să depăşească 50% din salariul minim brut pe economie”, a menţionat Ramona Bacter.

Părinţii copiilor cred că rechizitele sunt puţine şi nu vor ajunge nici măcar pentru un semestru. Ştrengarii din clasa I vor primi două caiete tip I de 24 de file, două caiete tip II de 24 de file, un caiet special abecedar şi unul special de matematică, două caiete de matematică de 48 de file, un ghiozdan, un penar, patru coperţi şi un set de beţişoare. Pe lângă acestea micuţii mai primesc o riglă, o radieră, patru creioane, un set de şase bucăţi de creioane colorate, o ascuţitoare şi un stilou cu 24 de rezerve.

Elevii de clasele II-IV primesc cu ceva mai multe caiete dictando de română (11) şi matematică (9). În plus, şcolarii vor mai primi un vocabular, un pix şi un şablon cu harta României. Elevii din clasele V-VII primesc ca bonus o trusă geometrică şi caiete de biologie, geografie şi muzică.

Potrivit datelor primite de la ISJ Bihor, cele mai multe cereri pentru rechizite au fost depuse la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea (2.074), urmat de Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea (1.253) şi de Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia” (627), respectiv Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea (83) etc.

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !