Recidiviști: Oradea e pasibilă de o a doua super-amendă pentru neplata certificatelor de CO2

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
17Comentarii
Recidiviști: Oradea e pasibilă de o a doua super-amendă pentru neplata certificatelor de CO2
CET-ul vechi a murit, moștenirea sa „dăinuie” încă. Termenul pentru plata certificatelor pentru emisii de CO2 în contul emisiei de gaze cu efect de seră a expirat la finalul lunii trecute.

Electrocentrale nu a depus declarația și nici suma aferentă lui 2015 – 18 milioane de lei, adică 4 milioane de euro, cu motivul că nu dispune de banii necesari. În acest caz, amenda este iminentă și, în cazul Oradiei, reprezintă un nou superlativ: 78 de milioane de euro! Edilii susțin că aceasta este exclusiv a CET-ului, societate falimentară, și nu poate greva orașul, ca acționar al acestei firme. Urmările la nivel național, însă, sunt greu de anticipat. Un posibil infringement pe teme de mediu este un scenariu demn de luat în calcul.

Aș plăti, dar n-am

„Aş vrea să plătesc şi, dacă aş avea de unde, aş plăti!”, este declarația lui Stănel Necula, administrator special al Electrocentrale SA. În contul emisiilor de gaze cu efect de seră eliberate în aer anul trecut, CET-ul ar fi trebuit să declare și să achite contravaloare a 787.263 de certficate la Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene. În absența banilor necesari – 4 milioane de euro, Electrocentrale SA, Primăria și casa de insolvență au lăsat să treacă termenul limită, 30 aprilie.

Scenariile puse pe masă cu ocazia mai multor ședință spun, fără excepție că, într-un final, și această amendă va rămâne neachitată, la fel ca precedenta. „Amenda, fiind o datorie curentă a unei societăţi în insolvenţă, intră la masa credală. Administratorul judiciar, în funcţie de banii pe care-i va produce executorul judecătoresc din valorificarea bunurilor CET-ului, va plăti o cotă parte. Va fi infimă, desigur. Foarte puţine dintre bunurile de pe platfomă sunt ale Electrocentrale SA – terenul şi mare parte din instalaţii sunt ale oraşului”, anticipează Necula.

Experiența anterioară arată că amenda va fi emisă cândva în iunie sau iulie. „Amenda vine automat, s-a mai întâmplat și pentru Oradea și pentru alți operatori”, spune Eduard Florea, citymanager. La cum merg lucrurile, „procesul verbal” va fi emis pentru o societate aflată, la vremea aceea, în faliment. Săptămâna viitoare este programat un termen de judecată pentru lămurirea contestațiilor iar în 9 iunie e termen pe fond, când, cel mai probabil, se va declara falimentul.

Dilema cea mai importantă este dacă super-amenda 2 va pica în răspunderea orașului. „Nu cred că poate fi găsită o formulă legală pentru ca orașul să poată fi găsit responsabil. Electrocentrale SA e o societate în insolvență, toate intervențiile sunt operate de casa de insolvență. Noi am luat în calcul și faptul că e operatorul nostru și ce ar fi dacă i-am fi făcut o infuzie de capital. Dar nu poate fi vorba de așa ceva în situația asta, casa de insolvență dictează totul. Poate chiar casa de insolvență să fie găsită răspunzătoare, în fond, conduc destinele societății de doi ani de zile”, apreciază Florea. În opinia sa, în acest moment, explicațiile nu își au rostul, cifrele din situația financiară a societății spun totul. Datoriile depășesc cu mult posibilitățile de plată.

Super-amenda 2, aproape dublă față de prima amendă primită de CET pentru nedepunerea acelorași certificate pentru CO2, ar putea avea efecte mult mai grave decât simpla penalizare pecuniară, care oricum, e în aer la acest moment. Infringementul pentru întreaga țară este cel mai negru dintre scenariile care se profilează.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor