Reclamă concurență neloială la Ziua Recoltei

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
1Comentariu
Dorin Mateuț, supărat pe organizatorii Zilei Recoltei
Dorin Mateuț, supărat pe organizatorii Zilei Recoltei - © Foto: Arhiva personală
Iosif Mateaș este producător de flori de 40 de ani. Din dragoste pentru flori, chiar dacă era preot, a ales să fie și cultivator. În această calitate a fost invitat la Ziua Recoltei de către Asociația Crișana, care are ca obiectiv declarat tocmai promovarea produselor din Bihor și implicit a producătorilor locali.


Iosif Mateaș spune că, atras de această idee vehiculată de Asociația Crișana, a ales să vină la Ziua Recoltei din Cetate și să aducă spre vânzare bulbi de flori. Omul spune că maniera în care Asociația Crișana a ales să amplaseze la intrarea în Cetate un comerciant de bulbi din Sibiu l-a falimentat.

Iosif Mateuț a povestit pentru JB că a început să cultive flori în 1979, lângă o biserică dărăpănată din Episcopia Bihor, acolo unde era atunci preot. În grădina sa din Ciocaia sunt peste 70.000 de lalele. Iosif Mateuţ a „furat meserie” de la floricultorii din Episcopia, pe care i-a urmărit atent vreo doi ani. În 1979 îşi construia primele solarii în care a plantat flori, şi-a construit instalaţii de udat, iar în anul următor a avut deja prima recoltă de lalele. A încercat ulterior să aibă experienţe horticole la Cadea, iar din 1999 a pus bazele afacerii cu lalele la Ciocaia, unde a pornit totul de la zero.

Omul povestește cu pasiune cum și-a investit sufletul în flori, faptul că primele cărţi de horticultură şi le-a adus din Budapesta, profitând de faptul că bihorenii de la graniţa cu Ungaria puteau face „mic trafic” şi înainte de Revoluţie. „Florile sunt cultivate în primul rând pentru a crea bucurie. Se mai poate face și un ban cinstit, se poate trăi onorabil din această activitate, e o ocupaţie nobilă, una care îți dă şi satisfacţia de a vedea un zâmbet de mulţumire pe chipul cumpărătorului”, crede Iosif Mateuț.

Omul spune că a venit la Ziua Recoltei animat de cele mai bune intenții, dar s-a lovit de decizia neinspirată a organizatorilor de a amplasa la intrarea în Cetate un comerciant de bulbi de flori din Sibiu. Producătorul din Ciocaia spune că nu a putut decât să asiste cum comerciantul din Sibiu a vândut până târziu în noapte, la lumina becului, iar el a simțit că nu trebuia să-și mai piardă timpul acolo. „Surpriza oferită de organizatorii Zilei Recoltei a fost una total neplăcută.

L-au amplasat pe comerciantul din Sibiu astfel încât să fie «stăpânul vadului», la intrarea în Cetate, în calea tuturor celor care intrau. Oamenii, dând cu ochii de ele, le cumpărau, dar au fost păcăliți. Nici măcar nu au știut ce au cumpărat, nu știau că acei bulbi nu sunt autohtoni, sunt din Olanda și că dispar după un an, îi pierzi”. Iosif Mateuț susține că încercând să poarte un dialog cu președintele Asociației Crișana, Dorin Popa, acesta l-a expediat cinic, întrebându-l retoric de ce e deranjat de prezența comerciantului din Sibiu, fiindcă acesta e amplasat… în afara Cetății.

În ciuda faptului că explicația organizatorilor prin acest amplasament al comerciantului din Sibiu ține tocmai de non-apartenența la breasla producătorilor locali, pentru a se distinge oarecum de aceștia, aceasta este doar o teorie, fiindcă nu exista nici un însemn care să-l „trădeze” pe comerciantul din Sibiu.

În Cetatea Oradea are loc, în acest weekend, „Sărbătoarea recoltei”, un eveniment la care au luat parte sute de locuitori ai oraşului.Evenimentul, ajuns la cea de-a treia ediție, i-a atras în număr mare pe iubitorii de produse tradiționale, oferindu-le șansa de a achiziționa legume, fructe, must, mi...
Anul acesta a fost bătaie mare pe locurile de desfacere a produselor și preparatelor tradiționale, nu toți solicitanții au și primit spații.Pentru trei zile, de vineri și până duminică, producătorii bihoreni își expun produsele și preparatele în Cetate, în cadrul noii ediții a Sărbătorii Aromelor. P...1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor