Reclamă condiţii nedemne de un Centru istoric

De Cristina Ghilea
8Comentarii
Cei de pe strada Topîrceanu sunt nemulţumiţi de condiţiile din Centrul istoric
Cei de pe strada Topîrceanu sunt nemulţumiţi de condiţiile din Centrul istoric
Proprietarii de case de pe strada George Topîrceanu se declară sătui de igrasie şi de duşurile cu apă de baltă.

Strada George Topîrceanu, paralelă cu Sucevei, e de un calm aproape rural. Liniştea nu este singurul atribut neorăşenesc al locului: starea drumului îi scoate din sărite pe proprietarii de case din zonă.

Cârpit de nenumărate ori, covorul asfaltic e vălurit şi găurit, presărat cu bălţi la orice ploaie. Canalizarea pluvială, în caz că e funcţională, nu face faţă. Ca urmare, oamenii reclamă că pivniţele caselor le sunt inundate regulat, iar igrasia le distruge pereţii.

„Stăteam în faţa uşii mele şi deschideam poarta. A trecut unul cu o maşină şi m-a stropit de mi-a intrat și în gură apa aia murdară, din baltă”, ne-a relatat Teodor Negrău. Omul spune că şi-a parcat în faţa casei o rablă, cu rost protector: „Maşina aia veche o ţin parcată în faţa casei, ca să mă protejez, altfel toată faţada mi-o murdăresc şi mi-o udă”.

Geta Fălcuşan, proprietara unei alte locuinţe, spune că ea şi vecinii ei sunt clienţii frecvenți ai ISU Crişana – când plouă, numai pompele pompierilor le mai pot ţine pivniţele la un nivel de inundare… acceptabil.

„Dacă suntem Centru istoric, plătim impozite de Centru; asta e stradă de zonă istorică? E cea mai peticită din zona asta”, se revoltă o altă vecină.

Abandonată de Selina

„La un moment dat lipiseră pe toţi stâlpii anunţuri că să ne luăm maşinile, că urmează lucrări la canalizare. Nu s-a întâmplat nimic, doar au luat hârtiile alea jos şi atât”, mai spune Negrău Teodor.

Problema străzii George Topîrceanu nu e de azi, de ieri. Proprietarii caselor de acolo povestesc că au adus-o în atenţia primarului Ilie Bolojan când acesta, aflat în campanie electotrală, i-a invitat la o întâlnire. Ei relatează că primarul nu s-a angajat să le rezolve problema, dar a promis o comisie municipală care să o analizeze şi să ofere soluţii…

Strada a fost cârpită, în zeci de ani, de mai multe ori, dar – după cum observa unul dintre proprietari – fiecare „preş” asfaltic turnat prost, inegal, face loc altor două bălţi.

Legat de situaţia străzii din Centrul istoric, paralelă cu strada Sucevei, Primăria ne-a comunicat că nu are în plan nicio intervenţie salvatoare până când nu se înlocuieşte sistemul de canalizare.

Compania de Apă Oradea, de care ţine această lucrare, ne-a informat că strada a fost prinsă în proiectul cu finanţare europeană. A făcut parte din Contractul de lucrări 11, adjudecat şi apoi abandonat de Selina. Recent, lucrarea a fost din nou scoasă la licitaţie, iar procedura nu s-a încheiat încă.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor