Reclamatie de dragul reclamatiei?

Maria Fora şi o alegătoare, la secţia de votare nr. 25 din Oradea
Maria Fora şi o alegătoare, la secţia de votare nr. 25 din Oradea
PDL a contestat redistruirea unor buletine de vot de la secţii din Nufărul către turiştii din Băile Felix şi 1 Mai.

Prin vocea lui Manuel Seleş, PDL Oradea reclama duminica, în jurul orei 10:30, faptul ca buletine de vot de la trei secţii de votare de la Liceul Onisifor Ghibu, câte 200 de la fiecare secţie, fuseseră redistribuite către secţii de votare de pe raza comunei Sânmartin. Era o Hotărâre dată de Biroul Electoral Judeţean. Preşedinte interimar al PDL Oradea, tânărul Seleş (28 de ani) acuza această operaţiune ca fiind abuzivă şi ilegală.

Sosit la una dintre secţiile indicate de tânărul pedelist – secţia de votare nr. 25 din Oradea – redactorul JB a fost informat de preşedinta secţiei de votare, Maria Fora, că s-a procedat conform instructajului realizat înainte de referendum. Preşedinta secţiei de votare ne-a spus că şi în situaţia inimaginabilă în care i s-ar epuiza buletinele de vot, ceea ce ar însemna o prezenţă la urne de peste 90%, ar primi altele de la Biroul Electoral Judeţean. Maria Fora ne-a arătat şi Hotărârea BEJ, semnată de judecătorul Antik Levente. Alţi patru din cei cei şase membri ai BEJ au semnat. Pe Hotărârea Biroului nu apar semnăturile reprezentanţilor PDL şi PC.

Preşedintele BEJ, judecătorul Antik, ne-a declarat că a procedat în conformitate cu Hotărârea Biroului Electoral Central (BEC). E vorba despre Hotărârea BEC nr. 12, în care, la articolul 5, alineatele 1 şi 2 se arată că „(1) birourile electorale judeţene vor lua măsurile necesare pentru a asigura suficiente buletine de vot la secţiile de votare unde se estimează sau există un aflux mare de alegători. (2) Aplicarea prevederilor alin. 1 se face prin redistribuirea buletinelor de vot de la secţiile de votare unde se estimează sau există un aflux mic de alegători”. „BEC a dat hotărâre în care a prevăzut că putem redistribui. Ăsta e rolul nostru, să luăm dintr-o parte şi să punem în altă parte. Luăm măsuri preventive din timp, nu vrem să avem probleme. Trebuie să existe buletine de vot, să nu se suspende procesul electoral din cauza aceasta”, ne-a declarat preşedintele BEJ, judecătorul Antik.

 Cerere mare în Băi

De fapt, informaţiile lui Seleş erau incomplete, deoarece BEJ a stabilit ca buletine de vot din şapte secţii de votare de la Liceul Onisifor Ghibu să fie redistribuite către secţia de votare de la şcoala cu clasele I-VIII din Băile Felix, pentru ca turiştii să poată vota. Câte 200 de buletine din fiecare secţie. Deci, în total 1.400. „În Felix a fost solicitare mare de dimineaţă, iar după două ore şi ceva aproape că se epuizaseră buletinele de vot”, a motivat judecătorul decizia.

Ulterior, BEJ a decis ca alte 600 de buletine de vot să fie redistribuite de la trei secţii de votare din Oradea (secţiile de votare 31 – 33, de la Liceul Onisifor Ghibu şi Grădiniţa nr. 28) către secţia de votare din Băile 1 Mai, de la Hotel Ceres.

Iniţial, secţiile de vot din Băile 1 Mai şi Băile Felix primiseră doar circa 500 de buletine de vot, ne-a transmis judecătorul Antik. În schimb, secţiile de votare de la Liceul Ghibu, respectiv Grădiniţa cu program prelungit nr. 28, primiseră mult mai multe buletine de vot. Adică spre 2.000, în condiţiile în care la secţia de votare nr. 25 erau înscrişi pe lista permanentă 1.684 de alegători, iar la secţia de votare nr. 33 1.760 de cetăţeni cu drept de vot.

Conform date publicităţii de Prefectura Bihor, în judeţul Bihor există 504.659 de cetăţeni cu drept de vot. Pentru referendumul privind demiterea preşedintelui României, judeţului Bihor i s-au distribuit 557.286 de buletine de vot. Dar cu siguranţă că sute de mii de buletine au rămas neutilizate şi de această dată.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor