Recomandă pregătirea maşinilor de iarnă

BIHOR – Prima ninsoare căzută ieri ne avertizează că iarna şi-a intrat deplin în drepturi. Cum sezonul rece este unul dintre cele mai încărcate cu evenimente rutiere neplăcute, Poliţia Rutieră le face şoferilor câteva recomandări pentru a spori siguranţa traficului în această perioadă.

„În primul rând conducătorii auto trebuie să se asigure că sistemul de frânare şi mecanismul de direcţie funcţionează bine. Bateria-acumulator trebuie să fie încărcată pentru a avea putere să pornească motorul. Pentru funcţionarea motorului, putem recomanda, folosirea la autpvehicule a unui ulei de motor special anotimpului rece, a unui carburant eficient şi bineînţeles lichidull de răcire să fie adecvat temperaturilor scăzute”, precizează inspector principal Claudiu Ciuclea, ofiţer în cadrul SPR Bihor.

Poliţiştii mai recomandă verificarea sistemului de iluminare, ţinând cont că întunericul durează mai mult în acest anotimp şi de asemenea, există posibilitatea apariţiei fenomenului de ceaţa. Nu trebuie uitat nici de echiparea maşinilor cu pneuri de iarnă, pentru a spori aderenţa la şoseaua umedă sau acoperită cu polei, gheaţă ori zăpadă.

„Recomandăm conducătorilor auto să aibă în autovehicule o lopăţică şi o lădiţă cu nisip, dotări care s-au dovedit deosebit de utile atunci când autovehiculele au rămas înzăpezite. Situaţii în care se impune şi o cantitate sufiecientă de combustibil, necesară menţinerii în funcţiune a motorului, pentru a asigura un comfort termic necesar celor din autovehicul, până la repunerea în mişcare sau primirea unui ajutor. Unde se impune, conducătorii auto au obligaţia să monteze pe roţile vehiculelor lanţuri pentru zăpadă”, mai spune inspectorul Ciuclea.

Conform codului rutier pe autovehiculele a căror masă maximă autorizată este mai mare de 3,5 tone, trebuiesc montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase