Reconfirmarea unui caz de Pesta Porcină lasă trei localități bihorene fără porci

De Oana Farcas
Reconfirmarea unui caz de Pesta Porcină lasă trei localități bihorene fără porci
Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor a decis asomarea tuturor porcilor din trei localități bihorene după ce luni, 13 august, a fost reconfirmat un caz de pesta porcină.

Motiv pentru care, în scurt timp, în localitățile Abrămuț, Albiș și Olosig nu va mai rămâne nici un porc în gospodăriile ori fermele oamenilor. Această decizie vine după ce, luni, a fost reconfirmat un caz de PPA în localitatea Olosig. În justificarea măsurii de urgență, autorităţile precizează că virusul pestei porcine africane este rezistent la congelare, iar în momentul în care carnea este utilizată în bucătărie ea poate fi factor de răspândire a bolii.

„Din totalul celor 26 focare de Pesta Porcină Africană declarate la nivelul județului Bihor, 18 dintre acestea sunt în localitățile Abrămuț, Albiș și Olosig: Abrămuț – 3 focare confirmate, din care ultimul în 08.08.2018; Albiș – 4 focare confirmate din care ultimul în 08.08.2018; Olosig – 11 focare confirmate în 08.08.2018 din care ultimul reconfirmat în 13.08.2018”, explică Cancelaria Prefectului judeţului Bihor.

Porcinele care urmează să fie omorâte vor fi evaluate în vederea compensării crescătorului, în conformitate cu HG nr. 484/2018 de modificare a HG nr. 1214/2009. Banii vor fi primiţi într-un termen de 90 de zile.

„Cu toții ne dorim stârpirea virusului într-un termen cât mai optim, or sacrificarea porcilor de către proprietari în vederea evitării măsurii uciderii preventive prelungește prezența virusului pe teritoriul județului nostru. În acest sens, vă asigurăm că toate măsurile propuse de specialiștii Centrului Local de Combatere a Bolilor sunt menite a stârpi complet virusul PPA de pe teritoriul județului nostru”, a declarat prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu.

Mai mult, Prefectura face apel la înţelegerea cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Din păcate, povestea se poate repeta oricând în orice altă localitate din județ. Și asta pentru că virusul pare să evolueze și să se răspândească foarte repede.

Reamintim că în județul Bihor au fost confirmate în total 27 focare de pestă porcină africană (PPA). Dintre acestea 26 la porcii domestici și unul la mistreț.

În baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, în județul Bihor au fost confirmate în total 27 focare de pestă porcină africană (PPA). Dintre acestea 26 la porcii domestici ș...
Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că, împreună cu Comitetul local, a luat cu greu această decizie, pentru a nu se ajunge la situația de a omorâ toți porcii din Bihor. Primii 126 de porci din focarul de pestă porcină de la Abrămuț au fost omorâți joi. La primele estimări, acțiunea se va...0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !