Record de joburi la „Bursa” de la Oradea

De Dan Birta
Record de joburi la „Bursa” de la Oradea
„Bursa generală a locurilor de muncă” din Bihor a oferit peste 2.000 de locuri de muncă persoanelor interesate.

Circa 1.200 de bihoreni și-au căutat de lucru, vineri, 7 aprilie 2017, la „Bursa generală a locurilor de muncă”. Evenimentul a fost organizat de AJOFM Bihor, la Trade Center Oradea.

„Au fost prezente circa 100 de firme, care au oferit celor interesați peste 2.000 de locuri de muncă. Circa 10% dintre oferte se adresează persoanelor cu studii superioare. După informațiile mele, avem a doua ofertă din țară”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, în deschiderea evenimentului. Din verificările noastre, oferta de locuri de muncă de la „Bursa” din Bihor a fost printre cele mai consistente din țară.

„Aproximativ 1.200 de persoane au participat la «Bursă». S-au realizat peste 2.300 de interviuri și au fost selectate pentru interviu ulterior, probă de lucru sau angajare, 700 de persoane”, a specificat la sfârșitul zilei, directorul executiv al AJOFM Bihor. Este mult? Este puțin? Dacă avem în vedere numărul de locuri de muncă oferite, cifra persoanelor selectate este mică. Dacă luăm în considerare numărul mic de persoane prezente, cifra este mulțumitoare.

bekesi-csaba Békési Csaba ©

La evenimentul de vineri au fost prezenți și reprezentanții ITM Bihor, care au oferit consultanță atât firmelor prezente, cât și persoanelor interesate. „Încercăm să venim în sprijinul salariaților și angajatorilor cu informații concrete. Le aratăm angajaților cum trebuie să arate un contract de muncă, cum să încerce să-și valorifice calitățile pe care le au, cum să acceadă la un loc de muncă, la ce să fie atenți”, ne-a explicat Cristina Bikling, consilier juridic la ITM Bihor.

Ce spun angajatorii

În primele ore după deschiderea evenimentului, prezența celor interesați de un loc de muncă a fost peste așteptări. În contextul numărului mare de oferte, angajatorii își frecau mâinile că vor găsi candidații doriți. Că nu este tocmai așa, s-au convins ulterior. “Este un târg foarte reușit. Felicităm AJOFM Bihor. Este cel mai mare târg la care am fost vreodată. Sunt foarte multe posturi și oricine este binevenit. Cine dorește să se angajeze, are de unde alege”, a subliniat Luminița Popa, director general Corporative Consulting.

Și timpul trecea, iar numărul candidaților se subția. Mulți dintre cei prezenți au venit doar să li se semneze negația, că nu corespund locului de muncă oferit. Și nu arătau nicidecum ca niște persoane fără venituri.

„Majoritea celor care au venit la această «Bursă» vor să le semnăm negațiile, că nu corespund posturilor oferite. Unii nu vor în mai multe schimburi. Cine vrea să muncească, își găsește job la «Bursa locurilor de muncă ». 60% dintre persoanele prezente sunt aceeași eterni participanți care sunt foarte greu de încadrat”, a observat Claudia Vidican, senior consultant Adecco Oradea.

Ce spun candidații

Printre cei care își căutau de lucru se aflau și persoane care chiar doreau să muncească. Unele au fost mai norocoase, altele mai puțin. O doamnă avea calificare în domeniul învățământului, dar oferta pentru ea era ca și inexistentă.

Un instalator cu înaltă calificare și-a despus CV-ul la mai multe firme și avea speranțe că va fi angajat. „Aștept să mă sune. Am început de jos, instalator. Acum sunt maistru. Am experiență de 34 de ani și cred că voi fi angajat. Oferta de la «Bursă» mi se pare foarte bună”, a precizat Gheorghe Popovici.

În cadrul evenimentului de vineri au fost și societăți care intermediau locuri de muncă în străinătate. Printre acestea și Eures, care avea oferte pentru Spania, Marea Britanie, Germania și alte țări din UE.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !