Record de şomeri în Bihor

8Comentarii
Record de şomeri în Bihor
Cifra de 17.654 de şomeri la sfârşitul lunii ianuarie, în Bihor, reprezintă o cifră record.

În fiecare zi, de dimineaţă, zeci de bihoreni se postează în faţa Agenţiei Judeţeană de Ocupare a Forţei de Munca (AJOFM) Bihor să vadă care sunt ofertele de locuri de muncă. Dezamăgirea este însă mare când văd ofertele, destul de puţine, majoritatea în alte meserii decât calificările lor. „Am tot căutat, dar pentru meseria mea nu prea sunt oferte. Am peste 50 de ani şi în alte meserii nu mă angajează nimeni”, spune un orădean, gestionar de meserie.

De lucru nu caută numai şomerii ci şi angajatorii. „Am o firmă cu 20 de angajaţi în domeniul construcţiilor, dar nu mai merge. Mulţi dintre angajaţii mei au rate la bănci şi nu le pot plăti. Încerc să le găsesc ceva de muncă”, ne-a declarat Delia Bador. Femeia crede că dacă s-ar respecta legislaţia nu s-ar ajunge aici. „Ce înseamnă aia să-ţi faci casă în regie proprie. Pe toţi i-a făcut mama lor constructori? Potrivit legii trebuie respectate anumite faze ale construcţiei şi făcute verificări pe perioada înălţării clădirii. Ori lucrând cu muncitori neautorizaţi, nu face nimeni aceste faze”, este de părere femeia.

Şomaj

La sfârşitul lunii ianuarie şomajul în Bihor a ajuns la o cifră record, de 17.654 de persoane, nemaiîntâlnită până acum. „Faţă de decembrie 2008, când am avut 9.298 de şomeri, numărul acestora a crescut foarte mult. În decembrie 2008 aveam o rată a şomajului de 3,3%, acum, la sfârşitul lunii ianuarie, rata şomajului este de 6,2%, aproape dublă”, afirmă Dorel Drăghici, directorul coordonator al AJOFM Bihor.

Dintre cei 17.654 de şomeri, 10.388 sunt indemnizaţi, ceea ce reprezintă un efort bugetar foarte mare pentru agenţie. „Dacă în 2008 ponderea măsurilor active în buget (cursuri de recalificare) era de 37%, în 2009 a scăzut la 9,4% în detrimentul măsurilor pasive (plata indemnizaţiilor de şomaj). Aici se văd problemele grele pe care le are bugetul asigurărilor de şomaj”, conchide directorul agenţiei bihorene.

Acesta este de părere că în situaţie de criză accentul ar fi trebuit pus pe măsurile active. În 2008 bugetul pentru cele două măsuri a fost de 15 milioane de lei, iar în 2009 de 45 de milioane de lei, dar în 2009 a scăzut ponderea măsurii active. „În ianuarie 2009 am plătit indemnizaţii de 1.561.000 de lei, iar în ianuarie 2010 de 5.376.000 de lei”, explică Dorel Drăghici.

Media ajutorului de şomaj în Bihor se plasează undeva la 450 de lei, dar există şi un maxim de 2.300 de lei. „Este vorba despre o persoană care a lucrat în proiectare la un atelier de construcţii. Indemnizaţia este formată din 75% din salariul minim pe economie, la care se adaugă un procent cuprins între 3 şi 10% din venitul mediu al ultimelor 12 luni, în funcţie de stagiul total de cotizare. Înseamnă că persoana respectivă a avut un salariu de 18.000 de lei”, a precizat directorul AJOFM Bihor.

Dan Birta

Va sugeram:

Mai multe locuri de munca in Bihor.

Mai multe locuri de munca in Oradea.

Mai multe locuri de munca in Beius.

Mai multe locuri de munca in Alesd

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor