Record mondial stabilit la Suplacu de Barcau

13Comentarii
Record mondial stabilit la Suplacu de Barcau
Vor putea fi accesate rezerve suplimentare de tiţei, inaccesibile pentru exploatare până acum.

Suplacu de Barcau este un zăcământ de titei matur situat în nord-vestul României, pe care exploatarea a început în 1960.

Record mondial în forajul orizontal la mică adâncime stabilit la Schela Suplacu de Barcău. Recordul a fost atestat de către Schlumberger Drilling and Measurements şi se referă la trei sonde orizontale, săpate la o adâncime mai mică de 200 m, în cadrul zăcământului de ţiţei Suplacu de Barcău. Până în prezent, pe acest zăcământ au fost săpate peste 2.800 de sonde, din care circa 744 sunt încă active, furnizând circa 10% din producţia de ţiţei a Petrom.

Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie a declarat pe petrom.ro că „Recordul stabilit la Suplac reprezintă recunoaşterea internaţională a profesionalismului şi experienţei echipei care lucrează în cadrul acestui proiect. Avem nevoie de astfel de experţi pentru proiectele de re-dezvoltare a zăcămintelor pe care le derulăm cu obiectivul de a ne atinge potenţialul în România. Astfel de recorduri, susţinute de investiţii semnificate, vor contribui la susţinerea producţiei interne de ţiţei.

In cadrul activităţii de explorare şi producţie a Petrom în România, una dintre direcţiile strategice vizează redezvoltarea unui număr de zăcăminte majore, printre care şi Suplacu de Barcău. Astfel, compania se concentrează asupra maximizării producţiei pe o serie de zăcăminte, prin utilizarea de noi tehnologii şi echipamente dar şi prin noi strategii de exploatare a zăcămintelor. Comform unui comunicat al companiei, „cele trei sonde săpate orizontal la o adâncime mai mică de 200 de metri, într-un mediu foarte complex cum este cel reprezentat de nisipurile neconsolidate de mică adâncime de la Supalc, validează o nouă posibilă strategie de exploatare a zăcământului.

Sondele au o lungime pe orizontală de 300 de metri. Practic, prin săparea de sonde orizontale de mică adâncime într-un mediu în care până în prezent au fost săpate numai sonde verticale, pot fi accesate rezerve suplimentare, inaccesibile pentru exploatare până acum.Planurile pentru dezvoltarea viitoare a zăcământului Suplacu de Barcău vor lua în considerare mai multe sonde de acest tip”.Suplacu de Barcău este un zăcământ de ţiţei matur pe care exploatarea a început în 1960.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor