Recordmeni naţionali

1Comentariu
Recordmeni naţionali
ORADEA – Trei alpinişti orădeni,Dorel Pantelimon Miheş (39 ani), Maria Ionel (20 ani) şi Cristian Pop (22 ani) au stabilit sâmbătă, în Cheila Turzii, un nou record naţional de alpinism privind parcurgerea, în aceiaşi zi, a celei mai mari lungimi de perete.

Trioul şi-a început tura la ora 5:47 şi a finalizat-o la ora 21:15.

În total s-au parcurs zece trasee însumând 2.000 metri urcaţi cu un total de 66 lungimi de coardă.

„Deocamdată nu se pune problema omologării unor astfel de performanţe care sunt însă respectate şi cunoscute de oamenii munţilor. Vechiul record data dinainte de 1990 şi a fost stabilit de timişoreanul Gelu Ionescu, în Băile Herculane, cu 60 de lungimi de coardă căţărate într-o singură zi. Mesajul pe care am dorit să-l transmitem este că pentru alpinism nu contează vârsta sau faptul că eşti bărbat sau femeie. Dealtfel, în  septembrie vom organiza, probabil tot la Şuncuiuş, tradiţionalul concurs de escaladă feminină.”, ne-a declarat Dorel Miheş.

Mai notăm că performanţa de la Cheile Turzii a fost înlesnită de o strategie de echipă. Astfel, cuplul de căţărare s-a schimbat în permanenţă, al treilea coechipier asigurând în permanenţă necesarul de hrană şi apă.

„Traseul a fost parcurs în metodă cap-schimbat iar retragerea din trasee s-a realizat pe picioare, spre deosebire de alte încercări anterioare unde retragerea din traseu s-a bazat pe pregătirea anticipată a traseului de retragere.”, mai explică orădeanulIonuţ Laţcu, preşedintele Corpului Român Salvaspeo.

Maria şi Cristian au început să practice alpinismul şi escalada de patru, respectiv şapte ani, sub coordonarea lui Dorel Miheş, care are o experienţă de un sfert de secol în acest sport.

Dealtfel, Dorel Miheş deţine, împreună cu Laurenţiu Pontos, un record judeţean stabilit în anul 2000 în cadrul unui concurs disputat în Defileul Vadu Crişului, prin parcurgerea în opt ore a 1.200 metri de perete.

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor