Rectorii orădeni, la DNA

101Comentarii
Rectorii orădeni, la DNA
BUCUREŞTI – DNA a început azi urmărirea penală a fostul şi actualului rector al Universităţii Oradea. Teodor Maghiar, jr. şi senior, sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual,  prejudiciul fiind estimat la 900 miliarde ROL (peste 25 milioane euro).

Procurorii anticorupţie au reţinut că, în perioada 2000 – aprilie 2004, învinuitul Maghiar Teodor a trimis la Ministerul Educaţiei şi Cercetării date nereale privind numărul de studenţi, precum şi al altor categorii de persoane admise la studii pe locuri fără taxă.

 

În rechizitoriul întocmit de DNA Bucureşti se arată că învinuitul Teodor Maghiar i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC care au aprobat obţinerea, de către Universitatea din Oradea, a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la valoarea de 784.075.169.000 ROL, reprezentând diferenţa dintre sumele ce s-ar fi cuvenit Universităţii din Oradea şi sumele efectiv alocate de la bugetul de stat.

    Din cercetările efectuate până în prezent a reieşit că, în noiembrie 2004, învinuitul Maghiar Teodor Traian, actualul rector al Universităţii din Oradea şi tatăl învinuitului Maghiar Teodor au semnat şi transmis la MEC o adresă prin care s-a atestat în fals date cu privire la numărul studenţilor raportaţi, ceea ce a determinat cauzarea unui prejudiciu la bugetului de stat în valoare de 117.701.289.000 ROL.

În plus, în perioada 2000-2004, Maghiar Teodor în calitate de rector şi Maghiar Teodor Traian, în calitate de prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi ulterior rector, au semnat şi eliberat un număr de 26 diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la această instituţie de învăţământ. Mai mult, specializările respective (chiropraxie, naturopatie, osteopatie, etc.) nu există în Nomenclatorul  Specialităţilor Medicale şi Farmaceutice. 

 În cursul zilei de 20.02.2007, cei doi învinuiţi au luat la cunoştinţă infracţiunile pentru care au fost învinuiţi, potrivit art.6 alin3 din Codul de Procedură Penală.

Cristian Horgos101Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor