Rectorii, studenţii şi şpaga

28Comentarii
Rectorii, studenţii şi şpaga
ORADEA – Rectorii reacţionează diferit în privinţa topului spăgii la examen întocmit de Uniunea Naţională a  Studenţilor din România (UNSR), dar majoritatea apreciază că studenţii ar trebui să prezinte conducerii universităţii cazuri concrete pentru dovedirea vinovăţiei celor incriminaţi, altfel acţiunea este nerelevantă, fiind doar un fapt medicatic.

“Eu aş fi foarte mulţumită ca studenţii să-i nominalizeze pe cei cărora le-au dat sau care le-au cerut şpagă. Chiar le promit că nu voi divulga numele studentului care a adus o dovadă privind şpaga dată unui cadrului didctic la examen.

 

Altfel, acţiunea studenţilor poate fi considerată un fapt mediatic şi nu o acţiune menită să rezolve problemele incriminate de ei”, a declarat, luni, Monica Pop, prorector cu probleme sociale din Univeristatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti.

 

            Uniunea Naţională a Studenţilor din România a  prezentat, luni, o situaţie privind sumele oferite de studenţi pentru promovarea examenelor, pe diferite domeni. Astfel cei de la medicină plătesc între 200 şi 1.500 de euro, cei de la drept până în 300 de euro, cei de la inginerie între 50 şi 300 de euro.

 

În coada clasamentului sunt studenţii de la facultăţile cu profil economic, care dau până în 200 de euro şi cei de la ştiinţe umaniste, care plătesc pentru un examen între 40 şi 700 de lei, susţine UNSR.

 

UNSR a sesizat, încă o dată, conducerea universităţilor cu privire la mita pe care o dau studenţii profesorilor pentru a trece un examen, aceasta ridicându-se la 1500 de euro, pentru studenţii străini de la medicină.

 

            Preşedintele UNSR, Gabriel Petre, a declarat, luni, că aşteaptă reacţia conducerilor universităţilor la această sesizare. “E un lucru ştiut, nu le-am comunicat nimic nou, doar se fac că nu ştiu”, a precizat Petrea.

 

            UNSR consideră că deja “bine-cunoscutele atenţii” practicate în sistemul universitar din România ar trebui să atragă o mai mare atenţie persoanelor din conducerea Ministetului Educaţiei şi Cercetării, cât şi a universităţilor.

 

“Nu este normal ca într-un sistem, care se vrea a fi competitiv la nivel european şi în care spiritul academic ar trebui să primeze, să nu existe nici măcar o universitate în care «micile atenţii» să lipsească cu desăvârşire”, este părere Petrea.

            În urma unei discuţii cu studenţii din ţară, UNSR a construit un top al „atenţiilor” oferite de către studenţi pentru a promova un examen. Vina pentru astfel de practici este comună, atât a profesorilor, cât şi a studenţilor. “UNSR consideră că profesorii ar trebui să pună bazele moralitaţii in sistemul universitar, aceştia reprezentând modele pentru studenţi.

 

Este evident că dacă doamnele şi domnii profesori nu ar accepta sub nici o formă practicile incorecte, acestea din urmă nu ar exista”, informează un comunicat al organizaţiei studenţeşti.

            Astfel, UNSR oferă o imagine asupra sumelor oferite de studenţi, pe diferite domeni. Astfel cei de la medicină plătesc între 200 şi 1.500 de euro, cei de la drept până în 300 de euro, cei de la inginerie între 50 şi 300 de euro. În coada clasamentului sunt studenţii de la facultăţile cu profil economic, care dau până în 200 de euro şi cei de la ştiinţe umaniste, care plătesc pentru un examen între 40 şi 700 de lei, susţine UNSR.

            Există cazuri în care o grupă întreagă poate „plăti” un examen, în cazul acesta suma fiind mai mică, în jurul a 40 lei, precizează acelaşi comunicat.

            “Dacă ar fi să comparăm salariul unui student cu «preţul unui examen», putem observa că la un venit de 1.000 de lei pe lună este nevoie de mai puţin de trei luni pentru a promova un semestru. Aceasta înseamnă că acolo unde exista posibilitatea, este «mai simplu să plăteşti un examen decât să înveţi», potrivit comunicatului.

            Uniunea Naţională a Studenţilor din România va face toate demersurile posibile, astfel încât să se conştientizeze, într-un final, pericolul pe care aceste practici îl reprezintă pentru sistemul universitar.

            Această acţiune face parte din proiectul derulat de această organizaţie – DNA-ul studenţesc. Petrea spune că urmează şi alte “topuri şocante în următoarele săptămâni”.

            Rectorul de la Universitatea Politehnică din Timişoara, Nicolae Robu, este şi el de acord ca studenţii să facă sesizări nominale conducerii universităţii şi numai dacă acesta nu ia nicio măsură să tragă un “semnal de alarmă”.

            “Dacă vorbim la modul abstract, impersonal, «se face», «se cer bani», «se dă şpagă», rezolvarea problemei este şi ea abstractă. Avem nevoie de dovezi, de nume, de fapte concrete”, a mai spus rectorul timişorean.

            Robu a precizat că la  univeristate există un sistem de evaluare a activităţii din instituţie. “Mă refer la chestionare anonime prin care cerem studenţilor să-şi exprime opiniile legate de mai multe aspecte, printre care şi ceea legată de o  eventuală şapagă la examene. Din aceste sondaje nu reise că ar fi un fenomen de masă. Avem însă în atenţie câteva sesizări”, a mai spus rectorul Robu.

            Rectorul Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Nicolae Bocşan este convins că în instiuţia pe care o conduce nu există astfel de situaţii. ”Nu cred că la noi poate fi vorba de şpagă, întrucât evaluarea studenţilor se face continuu, pe toată durata semestrului. Dar dacă are cineva dovezi, să le prezinte şi noi vom cerceta. Altfel, orice top prezentat de studenţi este nerelevat”, a conchis sursa citată.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor