Rectorul Bungău, Chipea şi Dindelegan, reţinuţi de procurorii anticorupţie

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
29Comentarii
Rectorul Bungău, Chipea şi Dindelegan, reţinuţi de procurorii anticorupţie

Rectorul Bungău, Floare Chipea şi soţii Dindelegan, reţinuţi de procurorii anticorupţie. Acuzaţiile din dosar sunt, după caz, de trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influență și dare de mită.

Procurorii anticorupţie orădeni i-au reţinut, marţi noaptea, pe rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, profesorul Camelia Dindelegan de la Socio Umane şi soţul acesteia, preotul Marin Dindelegan de la Parohia Ioşia.

Procurorii DNA au deschis pe numele celor patru un dosar penal în care sunt acuzaţi de modul de derulare al concursului de promovare pe post de profesor universitar a Cameliei Dindelegan de la Facultatea de Socio-Umane.

Rectorul Constantin Bungău şi Floare Chipea sunt acuzaţi de procurori de trafic de influenţă şi luare de mită, în timp ce Maria Camelia Dindelegan şi soţul acesteia, Marin Vasile Dindelegan, de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită, fiecare.

Încălţată

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează că Floare Chipea, ar fi primit, în perioadele iunie – august 2015, respectiv în cursul lunii ianuarie 2016, de la inculpata Camelia Dindelegan, cu ajutorul lui preotului Dindelegan foloase în valoare totală de 8.640 lei, constând în plata unor materiale și a manoperei lucrărilor de renovare la locuința familiei acesteia, bijuterii din aur şi o pereche de ghete.

„Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei Chipea Floare că își va exercita influența asupra directorului departamentului de psihologie, a consiliului facultății, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor univeritar, să fie avizată comisa de concurs și să fie validat concursul. Totodată, inculpata Chipea Floare a promis că, în ceea ce o privește, va acționa astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de administrație și apoi ea, în calitate de președinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar”, se arată în comunicatul DNA.

Butoni, icoană, parfum şi cravată

Rectorul Constantin Bungău este acuzat că ar fi primit, la datele de 08.12.1015 și 19.01.2016, de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soțului său, foloase în valoare de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată bărbătească.

„Bunurile respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 – februarie 2016, că își va trafica influența asupra decanului Facultății de Științe Socio – Umane, Chipea Floare, a directorului departamentului de psihologie și a altor persoane abilitate, astfel încît postul didadctic de profesor universitar să fie scos la concurs, iar concursul să se desfășoare fără incidente, cât și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu în calitate de rector al Universității din Oradea, respectiv, să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menționat de către Consiliul de Administrație sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a lui Dindelegan Camelia Maria în post și să îi acorde titlului didactic de profesor universitar”,se mai precizează în ordonanţele procurorilor.

Foloase şi pentru comisie

Totodată, Camelia Dindelegan mai este acuzată că, la datele de 10.12.2015, respectiv 26 – 27.01.2015, ar fi dat unor membri ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Științe Socio – Umane din cadrul Universității din Oradea, mai multe foloase, astfel încât aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia de concurs menționată, să întocmească referate de apreciere cu privire la concurs și să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de președintele comisiei.

„Foloasele destinate rectorului, decanului și o parte dintre foloasele destinate membrilor ai comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obținerii avizelor și a aprobărilor necesare și a desfășurării în bune condiții a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan Camelia Maria cu ajutorul soțului său Dindelegan Vasile Marin”, precizează procurorii DNA.

Deşi avocatul Bogdan Bodea, apărătorul rectorului Bungău, declara că rectorului nu i s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat sau suspect, în comunicatul DNA este precizat că „inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”.

Reținuții vor fi prezentați, miercuri, Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Îngrijorări pentru imagine

Universitatea din Oradea fremăta, miercuri, după aflarea veştii despre reţinerea rectorului Bungău, a Floarei Chipea şi a soţilor Dindelegan. Dascălii aşteaptă verdictul judecătorilor pentru a vedea ce se întâmplă în continuare cu conducerea instituţiei. Aceştia spun că evenimentele nu aduc o imagine bună instituţiei, oricum pătată de nenumărate scandaluri.

În cazul în care judecătorii vor dispune arestarea lui Bungău, cel mai probabil, un prorector va fi delegat să devină ordonator de credite. Acesta ar putea fi desemnat de Senatul Universităţii ori chiar de Bungău.

„Aşteptăm să vedem decizia organelor abilitate şi în funcţie de aceasta vom analiza legea şi vom lua o decizie”, a declarat Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea.29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor