Rectorul Maghiar, adio

62Comentarii
Rectorul Maghiar, adio
ORADEA – Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău, a semnat joi seară ordinul de suspendare a rectorului Universităţii Oradea, Teodor Traian Maghiar. Decizia survine după ce DNA a început urmărirea penală a (ex)rectorilor Maghiar senior şi junior acuzându-i de falsificarea unor diplome şi de umflarea numărului studenţilor orădeni.

Hărdău a mai precizat că MEdC se va constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de 25 milioane de euro indicat de DNA ca urmare a alocării de fonduri suplimentare pentru studenţi inexistenţi.

Vineri dimineaţă, Teodor Traian Maghiar nu aflase încă de decizia ministrul Mihail Hărdău, confirmată şi de purtătoarea de cuvânt a MEdC, Oana Badea.

Reamintim că pe 28 februarie, Senatul Universităţii Oradea s-a pronunţat în unanimitate contra suspendării actualului rector. Conform Legii Învăţământului, care prevede autonomie universitară, ordinul ministerial de suspendare poate fi invalidat de Senatul Universităţii în termen de 30 de zile de la emiterea sa, adică până pe 8 aprilie.

Principalul argument al senatorilor universitari care s-au arătat de partea rectorului Maghiar junior este că Universitatea Oradea este în pragul evaluărilor ARACIS şi are nevoie de stabilitate. Un alt argument invocat a fost prezumţia de nevinovăţie până la decizia instanţei în dosarul Maghiar&Maghiar privind acordarea de diplome false unor italieni şi de declararea în fals a unui număr de peste 20.000 de studenţi în timp ce numărul real era de trei ori mai mic.

Aceasta deşi există precedente de suspendare a unor rectori în faza de cercetare penală. Astfel, rectorii Dolphi Drimer (Universitatea Ecologică Bucureşti), Ştefan  Drăgulescu (Universitatea de Medicină şi Farmacie – UMF Timişoara) şi Carol Stanciu (UMF Iaşi) au fost suspendaţi în faza de urmărire penală pentru falsuri similare sau înşelăciuni.â

Iar anul acesta, Senatul Universităţii Babes-Bolyai Cluj Napoca i-a suspendat pe lectorii Hantz Peter şi Kovacs Lehel  pentru că au amplasat plăcuţe bilingve în sediile UBB iar Senatul UMF Bucureşti i-a suspendat pe asistentul Răzvan Trancă (cercetat penal fiindcă ar fi aruncat pe fereastră o pacientă cu care întreţinea o relaţie intimă) şi pe conferenţiarul Sorin Simion, directorul Spitalului Colentina, acuzat de simplu plagiat.

Cristian Horgos62Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor