Recviem pro-Hiroshima prin rock pacificator

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
1Comentariu
Alexandrina Chelu, acompaniată de Mircia Covaci şi Florian Chelu
Alexandrina Chelu, acompaniată de Mircia Covaci şi Florian Chelu
Rockul orădean de suflet s-a pus în slujba păcii, comemorând a 19-a oară ororile de război gen Hiroshima.

Pentru nobila abnegaţie cu care a adus concertul pacifist „Hiroshima” până dincolo de majorat, Florian Chelu ar merita cu prisosinţă numele de scenă „Madeva Hiro”. Caz în care ediţia 2014 (a 20-a) ar putea începe, eventual, cu melodia „We are the Heroes” de la Eurovision 2012. Cert e că sufletistul cantautor a fost principalul erou al concertului ce a atras marţi seară peste două sute de oameni în curtea Palatului Episcopiei Romano-Catolice. Florian Chelu a organizat, a cântat, a prezentat, a mulţumit, a amintit, a umplut inspirat momentele acordării instrumentelor şi, vrând-nevrând, a purtat steagul alb al pletelor sale prin preajma celorlalte drapele arborate: al Japoniei, al Oradiei şi al oraşului Hiroshima (trei dungi albe pe fundal verde).

În spirit Beatles

După o introducere în atmosferă semnată de tinerii rockeri de la Blue Strings şi de trioul B – B.O.P., artizanul concertului a observat că sărbătoarea „Schimbării la Faţă” (6 august) a coincis cu schimbarea la faţă a muzicii rock, în 1965, când Beatles lansau superba „I believe in Yesterday”, compusă de Paul McCartney. În faţa orădenilor, piesa a fost interpetată de orădeanul Sergiu Nica, în acompaniament de cvartet de coarde. În aceiaşi formulă a urmat piesa Beatles „Imagine all the people”, un adevărat imn al păcii.

Publicul a avut parte însă şi de muzică autohtonă. Iuliana Chelu a cântat o colindă de cătănie. Alexandrina Chelu a interpretat un sonet scris de Ana Blandiana, fiind acompaniată de flautistul Mircia Covaci şi de tatăl ei la chitară. Marian Filip a venit cu melodii rustice. Inedit a fost şi cântecul rusesc al actorului Andrian Locovei, iar un alt actor orădean care şi-a vădit talentele vocale a fost Emil Sauciuc.

Nota de internaţionalism a fost completată de trupa Talentum, a cărui lider a dat „bună seara” în româneşte, continuându-şi însă reprezentaţia în limba maghiară. Şi-au mai atras aplauzele spectatorilor interpreţii Lăcrimioara Deak, Timea Nagy, Lidia Lăzău, Martin Alexandra, Edina Bodor, Vlad Vancea, Mihai Lipai, Răzvan Dobai şi Andrei Moroşanu.

Lumânări la final

O surpriză plăcută a oferit trioul de rockeri condus de orădeanul Vivi Repciuc (Statuar) cu un cover al hitului „Smoke On The Water” (Deep Purple).

Iar FaLa Band a readus spiritul Cenaclului „Flacăra”, cu melodii pe versuri de Topârceanu şi Păunescu. Finalul a reunit mai mulţi dintre artiştii concertului, în timp ce spectatorii au aprins lumânări în memoria celor 68.000 de mii de oameni omorâţi pe loc de bomba nucleară aruncată „ Little Boy” lansată de bombardierul american Enola Gay şi a celor aproape o sută de mii care au murit în următoarele două luni în urma iradierii.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor