Refacerea economiei ar putea fi doar o amăgire

Membrii ACCA din regiunea Asia – Pacific au devenit mai pesimişti în ultimul trimestru.

Profesioniştii contabili identifică o primă dovadă certă a refacerii economiei globale, însă se tem că ar putea fi doar o amăgire. Progresele modeste din Europa Centrală şi de Est nu reuşesc să disipeze neîncrederea. Speranţele că anul 2010 va aduce o refacere rapidă a economiei globale au fost spulberate de rezultatele unuia dintre cele mai ample studii internaţionale efectuate de către profesioniştii contabili. „Cel de-al patrulea studiu trimestrial referitor la Condiţiile Economice Globale efectuat de către ACCA a oferit prima dovadă că în cele din urmă condiţiile economice se îmbunătăţesc, însă studiul, care a inclus peste 1.700 de răspunsuri din partea unor membri ACCA din 99 de ţări, a arătat totodată că posibilitatea unei  refaceri  totale este din ce în ce mai îndepărtată”, apreciază Mihaela Robu, Business Developer – ACCA – South-Eastern Europe.

Pentru prima dată de la începerea rapoartelor ACCA, membrii au raportat nu numai o creştere a încrederii, aproape jumătate din ei (46%) considerând că situaţia economică se va îmbunătăţi sau deja s-a îmbunătăţit, dar şi că cererea  de profesionişti financiari, interesul pentru accesul la profesia contabilă şi circulaţia banilor se refac. „Concluziile sondajului arată arată că Asia şi Africa sunt cu certitudine pe calea refacerii, profesioniştii contabili din zonele respective raportând atât creşteri ale încrederii cât şi ale veniturilor, în timp ce economiile din Europa şi Americi sunt încă în curs de stabilizare”, spune Mihaela Robu.

Pesimism

Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor veşti bune, ritmul refaceriieconomice globale încetineşte de fapt. Membrii ACCA din regiunea Asia – Pacific, care au fost permanent leaderi în cursa pentru ieşirea din criza economică, au devenit mai pesimişti în ultimul trimestru şi au început să îşi pună întrebări cu privire la faptul dacă economiile vestice pot să ţină pasul cu economiile mai dinamice în care ei îşi desfăşoară activitatea.

Între timp, un număr tot mai mare de profesionişti financiari din diferite regiuni prevăd o refacere foarte redusă, 11% din respondenţi fiind de părere că ne putem aştepta ca problemele economice să persiste pentru încă trei ani sau chiar mai mult.

În conformitate cu cel mai recent studiu al ACCA, investiţiile sunt încă în scădere în toate regiunile geografice şi sectoarele economice, chiar dacă dovezile unei scăderi a pieţei de finanţare a investiţiilor nu mai sunt atât de vizibile. Pe lângă aceasta, şomajul este în creştere, iar situaţia bugetelor guvernelor încă îi îngrijorează pe mulţi contabili, grija fiind că sectorul public va fi o piedică în calea refacerii, guvernele împovărate de datorii fiind nevoite să facă reduceri de personal şi bugete. Oricare din aceste tendinţe ar putea transforma refacerea economică într-o situaţie cu multe suişuri şi coborâşuri.

D.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !