Referendum boicotat de români

8Comentarii
Referendum boicotat de români
CIUHOI - Boicot. Acesta este modul prin care populaţia de etnie română a ales să se opună mutării Primăriei din Ciuhoi la Sâniob. După mai multe încercări eşuate, care datează de aproximativ trei ani, administraţia din Ciuhoi a reuşit să o pună de un referendum. Organizat chiar cu prilejul primelor alegeri uninominale din România.

Oamenii au fost chemaţi să răspundă la întrebarea: „Sunteţi de acord cu schimbarea denumirii comunei Ciuhoi în comuna Sâniob şi cu acordarea de statut de reşedinţă de comună localităţii Sâniob?”.

 

1.500 de voturi

Spiritele au fost încinse de acest subiect fierbinte în comună. În 2006, opozanţii schimbării şi ai organizării referendumului au luat cu asalt primăria  şi au reuşit să blocheze trecerea proiectului de organizare a referendumului prin consiliul local. Mutarea Primăriei de la Ciuhoi, sat majoritar cu populaţie de etnie română, la Sâniob, unde majoritari sunt maghiarii, a fost o promisiune a UDMR încă din campania electorală din  2004. Primarul în exerciţiu şi atunci şi acum a făcut chiar un pas în spate şi a renunţat să bifeze această promisiune, în mandatul 2004-2008. Hotărârea de organizare a referendumului trebuia să întrunească 2/3 din numărul consilierilor. Cum şapte erau etnici maghiari, iar patru români, aceasta nu s-a întâmplat. Alegerile din acest an au adus însă o altă structură etnică în Consiliul Local Ciuhoi: opt etnici maghiari şi trei români. Şi astfel, după un vot formal, s-a ajuns la referendum. „Pentru ca referendumul să fie valid sunt necesare 1.500 de voturi”, spune subprefectul de Bihor Todor Albert, însărcinat cu supravegherea derulării procesului la Ciuhoi.

 

4 din 310, 1 din 250

Pentru ca referendumul să fie valid este necesar ca jumătate plus unu din cei cu drept de vot să se prezinte la urne. Şi pentru ca Primăria să se mute la Sîniob e necesar ca jumătate plus unu din aceştia să răspundă „da” la întrebare.  Românii au ales să boicoteze referendumul, ca singurul mod de a sabota încercarea de a muta Primăria la Sâniob şi de a schimba denumirea comunei din Ciuhoi în Sâniob. La ora 16:45, la Secţia de votare numărul 1 din Ciuhoi, singurul loc în care se putea vota la referendum în localitate, din 310 persoane aflate pe listă, îşi exercitaseră dreptul la vot doar patru. „Prezenţa este extrem de redusă. Din cele patru persoane, unul este observatorul UDMR în secţia numărul unu, iar altul o persoană domiciliată în Sâniob, dar care figura pe listele noastre”, ne-a declarat preşedintele secţiei de votare. La fel stăteau lucrurile şi la Sfârnaş, unde din 250 de persoane înscrise pe liste votase doar una.

 

Veronica Bursasiu8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor