Referendum pentru familie

Referendum pentru familie
Referendumul ce are drept scop protejarea familiei tradiționale, prin votul cu „DA” are nevoie de minim 5.675.246 de cetățeni la urne pentru a putea fi validat.

În luna mai a anului 2016, Coaliția pentru Familie depunea în Parlament o propunere legislativă pentru revizuirea Constituției, însoțit de 3 milioane de semnături, de susținere a demersului. Scopul inițiativei, unul pe cât de simplu, pe atât de important: modificarea Constituției astfel încât legea fundamentală a țării să precizeze, explicit, că o căsătorie poate fi încheiată doar între un bărbat și o femeie. Azi, în Constituție se precizează că o căsătorie poate fi încheiată „între soți”, precizare echivocă ce dă speranțe comunității LGBT (lesbi, gay, bisexual, transsexual), pentru o viitoare legalizare a căsătoriei între persoane de același sex. De altfel, chiar în ziua în care Coaliția pentru Familie depunea inițiativa în Parlament, comunitatea LGBT reacționa, considerând că prin această inițiativă se urmărește stigmatizarea minorităților sexuale.

Între timp, însă, în Europa identitatea de gen devine o chestiune din ce în ce mai sensibilă. Tot mai multe state europene dau acum posibilitatea cetățenilor săi să-și identifice genul, independent de considerente de ordin biologic. Se dă, astfel, cale liberă relativizării tot mai accentuate privind identitatea sexuală și de gen a speciei umane. Tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care se dorește, acum, o măsură de protecție suplimentară, prin Constituție, pentru familia tradițională, chiar dacă sunt voci care arată că nici precizarea privind căsătoria dintre „un bărbat și o femeie” nu este una de natură să oprească valul pro-LGBT ce vine dinspre Occident.

Bisericile susțin votul cu „DA” pentru revizuirea Constituției, în sensul arătat mai sus, la întrebarea „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Motivul este unul cât se poate de clar: Dumnezeu a lăsat bărbatul și femeia pentru a procrea, iar valorile creștine sunt incompatibile cu promovarea homosexualității ca exemplu la nivelul societății.

Partide pro-referendum

La fel și partidele mari. Liderul PNL Bihor, primarul Ilie Bolojan, ne-a declarat deja că va participa la referendumul din 6 – 7 octombrie și va vota „DA”, iar PNL va derula o campanie de informare a populației, încurajând participarea la referendum. „Fiecare stat are o constituție în care, practic, sunt definite principalele valori ale Statului respectiv, crezul lui. De fapt, acest referendum nu face decât să clarifice un element fundamental din crezul, valorile prin care se definește societatea românească”, spune Ilie Bolojan.

Liderul PSD Bihor este și el pentru participarea la referendum și votul cu „DA”: „Suntem datori față de copiii noștri, față de nația română, față de Dumnezeu. Este o măsură asiguratorie, o garanție că indiferent cine va fi la guvernare în următorii ani, de instituția căsătoriei și a familiei nu se va putea atinge nimeni, va rămâne neschimbată, așa cum se va fi stabilit la referendumul din acest an.

Nu există nicio lege care să nu poată fi schimbată într-o zi, dar Constituția se schimbă foarte greu și doar prin voința populară”, a declarat Ioan Mang. Liderul PSD răspunde, astfel, și celor care invocă faptul că în Codul Civil există și azi precizarea că se pot căsători doar bărbatul și femeia. Pe de altă parte, Mang afirmă că PSD nu vrea să confiște referendumul și nu va îndemna cetățenii să voteze cu „DA”, ci doar îi va informa, încurajându-i să participe.

„UDMR solicită comunității maghiare să participe la vot. Se va mobiliza în acest sens și toată lumea decide după conștiință. Szabo Odon ca individ va vota «pentru»”, ne-a declarat Szabo Odon, președinte executiv al UDMR. „Nu e o chestiune de politică. Nu noi am fost inițiatorii, dar dacă inițiativa a ajuns în această fază, voi fi întotdeauna pentru viață. Cred că dacă mâine s-ar face un referendum pentru introducerea pedepsei cu moartea, aș face campanie împotrivă”, a adăugat acesta.

„Societatea noastră trebuie să se pronunțe pe acest subiect, deoarece cred că este unul important. Au cerut 3 milioane de români dezbaterea acestui subiect”, s-a exprimat și europarlamentarul PSD Emilian Pavel.42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor