Referendumul se decide in sectii

Judecătorul Antik Levente
Judecătorul Antik Levente
Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Bihor, judecătorul Antik Levente, primarul comunei Bunteşti, Sorin Degău, a contestat faptul că prefectul de Bihor, Claudiu Pop, nu i-a luat în seamă lista trimisă cu preşedinţii secţiilor de votare.

În schimb, prefectul Pop a luat în considerare lista trimisă de viceprimarul comunei, Traian Turle, tot un reprezentant al PDL. BEJ a respins ieri contestaţia primarului deoarece ar fi trimis-o doar luni, deşi trebuia trimisă până cel târziu duminică.

Jurnal bihorean a luat legătura atât cu primarul, cât şi cu viceprimarul. Primarul Sorin Degău spune că era în concediu când a aflat că trebuie să întocmească lista cu preşedinţii de secţii, lucru pe care l-a şi făcut, împreună cu secretarul comunei. „Eu mi-am făcut datoria. Domnul viceprimar să răspundă pentru ce a semnat, ce a semnat şi de ce. Oricum o să dea socoteală. Niciun reprezentant din lista dânsului nu e pe lista pe care eu am dat-o. Nici nu are cel puţin ştampila Primăriei pe listă”, ne-a transmis primarul de Bunteşti, adăugând că a făcut contestat deja decizia BEJ Bihor la Biroul Electoral Central.

Viceprimarul Traian Turle admite că a greşit şi se scuză cu lipsa sa de experienţă şi cu faptul că atunci când trimisese el lista primarul nu întocmise lista sa. „A fost o greşeală. Eu am înţeles că era vorba despre observatori în secţiile de votare. Asta am înţeles eu când am trimis lista. Lista pe care am semnat-o eu era propusă de USL. Un reprezentant al USL a venit cu ea, iar eu nefiind viceprimar decât de o săptămână… Am înţeles că erau reprezentanţii USL din secţii, ca să aflu apoi că era lista cu preşedinţii secţiilor de votare”, relatează viceprimarul.

Prefectul i-a schimbat lista

Primarul de Rieni, Gheorghe Bota, a contestat la BEJ lista cu preşedinţii secţiilor de votare, nemulţumit că acelaşi prefect Claudiu Pop i-a schimbat două preşedinţi de secţie din listă. „În contestaţia primită de la Rieni se spune că din lista propusă de primar, doi nu au fost desemnaţi de primar, ci de prefect. Noi am reţinut faptul că prefectul are dreptul de a cenzura lista. Prefectul a propus două persoane cu studii superioare, în timp ce cei doi înlocuiţi, propuşi de primar, aveau doar studii medii”, ne-a declarat judecătorul Antik. Preşedintele BEJ spune că unul dintre cei doi preşedinţi desemnaţi de prefect a fost candidat USL pentru funcţia de consilier local, dar nu a intrat în Consiliul Local Rieni. „Acum a depus o declaraţie cum că nu mai face parte din niciun partid politic”, ne-a transmis Antik.

Ambele soluţii ale BEJ pot fi atacate la Biroul Electoral Central în 48 de ore de la comunicarea deciziei BEJ.

Marea majoritate a preşedinţilor secţiilor de votare desemnaţi pentru referendum sunt aceiaşi cu preşedinţii secţiilor de votare de la alegerile locale din iunie, ne-a transmis directorul Cancelariei prefectului, Claudiu Timofte.

 



6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor