Referendumuri organizate la pachet?

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
13Comentarii
Referendumuri organizate la pachet?
În primăvară, românii ar putea fi chemaţi la urne pentru a vota (sau nu) familia tradiţională, respectiv sensul luptei anti-corupţie.

Deputatul Ioan Cupşa (PNL) propune ca cele două referendumuri ce se preconizează să fie organizate împreună, în această primăvară. Cel mai probabil în luna aprilie. Se aşteaptă ca preşedintele Iohannis să emită Decretul prin care va stabili întrebarea pentru referendumul anti-corupţie. Dacă acest referendum este doar unul principial, având rol consultativ, se aşteaptă ca Parlamentul să adopte legea privind rezivuirea Constituţiei, astfel încât referendumul pentru familia tradiţională să poată avea loc. Un referendum care, o dată validat, va trebui să fie obligatoriu pus în aplicare.

Cupşa crede că este posibil ca cel mai devreme săptămâna viitoare cele două camere ale Parlamentului să adopte legea, astfel încât referendumul constituţional să poată avea loc. Teoretic, în Parlament există în acest moment sprijinul politic necesar pentru adoptarea acestei legi, astfel încât românii să poată răspunde dacă sunt de acord ca textul Constituţiei să fie schimbat, astfel încât să prevadă în mod expres că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

În prezent, textul Constituţiei prevede că: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Aşadar, în forma actuală, se dă posibilitatea legiferării, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, a căsătoriilor homosexuale, aspect blamat de Coaliţia pentru Familie.

Milioane de semnături

3,2 milioane de români au semnat deja în sprijinul petiţiei pentru familia tradiţională, iar Coaliţia pentru Familia a depus deja la Parlament semnăturile necesare, încă din mai 2016. Cele aproximativ 12.000 de dosare cu semnături fuseseră aduse la sediul Senatului României cu un camion, împreună cu o scrisoare simbolică de 30 metri lungime, cea mai lungă scrisoare adresată vreodată Parlamentului României, informa basilica.ro, la acea vreme.

Dacă referendumul pentru familie va trece de pragul de prezenţă de 30% şi va fi validat, Constituţia României se va modifica în mod obligatoriu, în consonanţă cu voinţa românilor ce şi-au exprimat opţiunea. „Decizia va aparţine în exclusivitate cetăţenilor români”, subliniază Ioan Cupşa, un partizan al familiei tradiţionale, întemeiată doar între un bărbat şi o femeie.

Acesta opinează că referendumul lui Iohannis şi cel pentru familia tradițională s-ar putea potenţa reciproc, pentru a se atinge pragul de prezenţă necesar validării. Organizarea la pachet ale celor două referendumuri ar permite economisirea resurselor. Un referendum naţional costă circa 20 de milioane de euro, aproximează deputatul PNL de Bihor.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor