Refuză sentinţa judecătorească

ORADEA – De mai bine de nouă luni, firma de gospodărie comunală Compania de Apă Oradea (CAO) şi Consiliul Local, proprietarul acesteia, refuză punerea în aplicare a unei sentinţe definitive şi irevocabile a Tribunalului Sibiu, confirmată de Curtea de Apel Alba-Iulia şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sfidarea justiţiei costă CAO 2.000 RON pe zi, sub forma unor daune cominatorii.

Compania de Apă Oradea a fost obligată de instanţă la finalizarea şi predarea cu proces verbal de recepţie a unui bloc situat în centrul Oradiei, în vecinătatea Primăriei, a cărui construcţie a fost întreruptă în 1990.

Motivul sistării construcţiei a fost că, invocând liberalizarea preţurilor materialelor de construcţii, firma Precon a solicitat proprietarilor plăţi suplimentare peste preţul achitat deja, pretenţie refuzată de aceştia.

Pe parcurs, 35 de familii au finalizat lucrările în propriile apartamente, restul locuinţelor şi casa scărilor fiind în roşu şi la ora actuală.

Proprietarii celor 51 de apartamente, care în 1985-1986 au plătit câte 220.000 lei pentru o locuinţă, au constituit Asociaţia de Cooperare pentru Urmărirea şi Supravegherea Executării Lucrărilor de Construcţie a Blocului de Locuinţe Proprietatea Personală din Oradea, str. Tudor Vladimirescu nr.1., care a acţionat CAO în justiţie. Instanţa a stabilit că fostul IJGCL, transformată în Compania de Apă Oradea, este responsabil de finalizarea construcţiei, deoarece în 1986 a preluat Oficiul Judeţean de Construcţii de Locuinţe, care a contractat apartamentele.

În momentul stopării lucrărilor, blocul era finalizat în proporţie de aproximativ 60%. Conform unei expertize din 2000, valoarea lucrărilor care mai trebuie executate se cifrează la 10 miliarde lei vechi, la valoarea monedei naţionale din urmă cu 7 ani.

Prin sentinţa din 19 mai 2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a obligat CAO la finalizarea blocului în termen de 100 zile şi la daune cominatorii de 2.000 lei pentru fiecare zi de întârziere.

În 23 iunie 2006, asociaţia proprietarilor a depus un memoriu la Primărie, aducând la cunoştinţa edililor deznodământul procesului. Executivul a avut nevoie de opt luni pentru a informa Consiliul Local, punând pe masa edililor o informare, la şedinţa ordinară din 28 februarie.

Consilierii locali au luat la cunoştinţă de situaţie fără comentarii. În timpul scurs de la primirea memoriului până la informarea Consiliului Local, CAO a acumulat penalităţi de aproximativ 480.000 RON, iar asociaţia a declanşat procedura de executare silită.

Întrebat dacă nu consideră că ar trebui să pună în aplicare sentinţa judecătorească, Ioan Ciursaş, directorul CAO, a răspuns cu un  sec „Nu”. „Nu vreau să ştiu. Nu ştiu despre ce vorbiţi”, a fost răspunsul directorului la întrebările referitoare la executarea silită şi la blocarea unui cont al societăţii.

„Nu vom ceda până murim”, spune Lucian Rădulescu, unul dintre membri asociaţiei. Acesta afirmă că în cazul în care organele executorii ale Statului Român nu vor constrânge Compania de Apă Oradea şi Consiliul Local la respectarea sentinţei, asociaţia va deshide un nou proces, la Curtea Europeană de Justiţie de la Strasbourg.

Zoltan Pengo0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !