Refuzul unui loc de muncă, pierderea VMG

De Dan Birta
2Comentarii
Angajatorii mai semnează atât de uşor negaţiile
Angajatorii mai semnează atât de uşor negaţiile - © FOTO: DAN BIRTA
Persoanele apte de muncă, care refuză un job, pot pierde ajutorul social. Altă solicitare poate fi făcută de abia după 12 luni.

Persoanele care refuză un loc de muncă, preferând să beneficieze de venitul minim garantat (VMG) vor trebui să se gândească mai bine. Dacă sunt apte de muncă şi beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social, dacă refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.

Săptămâna trecută, în 22 octombrie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. „Potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. În această situaţie, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Legea nr. 416/2001 prevede că persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă, şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii.

„Prin persoană aptă de muncă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii: are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare; nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege; are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci”, a precizat şeful AJOFM Bihor.

„Bursa”

Şi la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi” care a avut loc săptămâna trecută, mulţi dintre participanţi au venit doar să li se semneze negaţia, pentru a putea beneficia de ajutor social. Întrebat dacă nu doreşte să se angajeze, un candidat în plenitudinea puterilor a răspuns că el nu vrea să lucreze „în ţara asta”. Altul a motivat că are soţia bolnavă şi trebuie să aibă grijă de ea. Multe dintre femeile care doreau negaţie au venit cu copiii în braţe, pentru a face impresie.

Angajatorii nu s-au mai conformat atât de repede să le semneze că nu sunt buni pentru posturile oferite. Unii chiar le-au cerut să-şi depună CV-urile pentru a le semna negaţia.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor