Regal cultural la Zilele Familiei

Regal cultural la Zilele Familiei
Sarbatoarea singurei publicatii culturale bihorene a fost deschisa pe scena Teatrului de Stat. Cea de-a XV-a editie a Zilelor Revistei Familia a debutat joi seara, în sala de spectacole a Teatrului de Stat, cu un moment festiv.

Dupa introducerea în atmosfera acestei întâlniri culturale de exceptie, facuta de Cvartetul Varadinum , organizatorii au dat curs mesajelor venite din partea invitatilor de la institutii si publicatii culturale din toata tara. Tot cu acest prilej a fost citit de catre reprezentantul Ministerului Culturii si Cultelor mesajul ministrului Adrian Iorgulescu, care a tinut sa salute personal manifestarea cu dublu caracter aniversar, 140 de ani de la întemeierea revistei de catre Iosif Vulcan si 40 de ani de aparitie neîntrerupta a actualei serii, cea de-a cincea.

Un alt salut a venit din partea autoritatilor locale, reprezentate la eveniment de viceprimarul Mihai Groza. Au fost prezenti la acest moment scriitorii Radu Mares, Alexandru Cistelecan, George Arion, Gheorghe Craciun, Gheorghe Schwartz, Daniel Vighi, Virgil Podoaba, Ion Bogdan Lefter si multi altii.

Moment de reculegere

Un emotionant moment de remember i-a apartinut lui Mircea Bradu. Singurul supravietuitor al redactiei care în urma cu patru decenii participa la reînnodarea firului Familiei le-a vorbit celor prezenti despre momentele grele, dar frumoase, care au marcat destinul acestei serii a publicatiei. Plecând de la aceasta marturisire a fostului director al Teatrului de Stat din Oradea, Ioan Moldovan, redactorul-sef al revistei, le-a propus participantilor sa pastreze un moment de reculegere în memoria celor disparuti în rastimpul acesta.

Lansari de carte

Cea de-a doua secventa a acestei prime zile a manifestarilor au constituit-o prezentarile si lansarile de carte. Nu mai putin de sase lucrari literare au beneficiat de un asemenea tratament privilegiat.

Este vorba despre cartile „Teatrul – fragmente dintr-o istorie traita” de Dumitru Chirila, „Poezii din tinerete” de St. Augustin Doinas, „Orizonturi literare” de Radu Enescu, „Iades – Jurnal de scriitor” de Vasile Spoiala, „Imaginea Europei în Revista Familia – seria Iosif Vulcan” de Corneliu Craciun si „Fanfaronii – comedie” de Iosif Vulcan. Dupa un scurt moment muzical, sustinut de acelasi Cvartet Varadinum si Rock Filarmonica lui Florian Chelu, toti participantii s-au mutat într-o locatie vecina cu Teatrul, unde au ciocnit o cupa cu sampanie în cinstea editiei abia inaugurate.

Valentin Buda