Regal gastronomic la Salonta

Festivalul Sarmelelor, o ediţie de succes
Festivalul Sarmelelor, o ediţie de succes
Autenticul românesc a fost condimentat puternic cu esență ardelenească și, după o atentă rafinare descoperită într-o rețetă din Țara Moților, oferit spre degustare cel de-al IV-lea Festival al Sarmalelor din Salonta.

Evenimentul gastronomic al primei duminici de septembrie a adunat în Parcul Maria câteva sute de bihoreni care au sărbătorit românește, alături de maghiari, slovaci și țigani, bucuria împlinirilor.

Definit de organizatori drept „concursul cu un singur câștigător”: publicul de toate vârstele, Festivalul Sarmalelor din Salonta a provocat la întrecere talentul, secretul culinar și hărnicia echipelor de bucătari din localitățile bihorene: Avram Iancu, Batăr, Ghiorac, Mădăras, Tulca, Salonta, de la Restaurantul Millenium, Restaurantul Slavia și Copacul Verde.

Ingrediente sofisticate

Focul la ceaune a fost dat în jurul orei 13:00, după deschiderea festivă a evenimentului cultural-gastronomic și a continuat să ardă mocnit aproape două ore, timp în care muzica populară autentic românească a completat ingredintele sofisticate folosite de maeștrii bucătari în prepararea și fierberea sarmalelor. Concursul de gătit sarmale a fost jurizat și premiat de sponsorii oficiali reprezentați de Cornel Popa, președintele CJ Bihor, și de primarul Torok Laszlo. Toate echipele de bucătari au primit diplome, o oală de lut pentru sarmale și premii speciale. Au mai fost invitați la festival prefectul Claudiu Pop, subprefectul Cristian Bitea, vicepreședintele CJ Bihor Ioan Mang și parlamentarii bihoreni Lucia Varga și Ioan Roman.

Printre sponsorii speciali ai evenimentului s-au numărat și Cosmin Bonica, Dumitru Neag, Dorel Ungur, Gheorghe și Ioan Stana, Bogdan Voicu, Ioan Urghe, Irina Kertmegi, Florian Jurcuț, Marius Nan, Florin Laza, Sebastian Ciobanu, Doru Popoviciu și alții. Dintre senior-maestrele bucătăriei autohtone s-au evidențiat, prin rețete și strategii culinare atent meșteșugite: Maria Budău, Viorica Sala, Maria Buz, Maria Nan, Viorica Dale, Maria Onilă, Florica Ignățel, Veronica Drăgoi, Olimpia Negrău, Elena Pîlșu, Liana Sala, Iuliana Pantea, Zoe Nagy, Dana Canahai, Gabriela Dumiter și altele.

 

Spectacol inedit

Pentru ca digestia să fie completă și alunecarea sarmalelor armonioasă, organizatorii au pregătit un spectacol artistic inedit susținut de Ansamblul popular ”Bărdăuța”. Veselia a fost amplificată și prin muzică de petrecere interpretată de salontanul Sebastian Codilă, urmat pe scenă de Alexia Baltă, dansatoare pe ritmuri indiene. Muzica în duet a Florinei și Florin Mariș Hinsu a continuat programul artistic susținut, spre final, de artistele în dans modern Narcisa Ciobanu, Gianina Iliș și Laura Grec, completate de muzica etno a formației ”Ardelencele”. ”Pușca și cureaua lată” a fost cântată și bisată de familia Valeria și Traian Ilea. Gustul sarmalelor s-a stins, seara târziu, într-un fulminat concert de muzică rock.

Numărul mare de salontani și musafiri din localitățile învecinate, participarea constantă și activă a oficialităților de prim-rang din județul Bihor, precum și prezența în număr sporit a prietenilor din străinătate au confirmat succesul de necontestat al Festivalului Sarmalelor. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria și Consiliul local Salonta. Tombola din acest an a fost organizată prin generozitatea salontanului Doru Popoviciu care a oferit pentru premiile extragerii finale doi purcei. Banii adunați din această tombolă care a animat evenimentul au ca destinație ajutorarea unei fetițe oarbă din naștere și a mamei sale, Cornelia Ivan, rămasă văduvă după ce, în urmă cu două luni, la doar 46 de ani, tatăl fetiței a decedat.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !