Regal teatral în cadrul Festivalului „Poimâine”

De Veronica Bursaşiu
Regal teatral în cadrul Festivalului „Poimâine”
14 spectacole ale unor companii consacrate din țară și din Ungaria vor fi prezentate în festival.

Sunt programate spectacole de teatru-dans, respectiv producții care beneficiază de traducere în limba română sau engleză.

Primăvara debutează la Oradea cu un festival de teatru. Între 20-25 martie are loc cea de-a șasea ediție a Festivalului „HolnapUtán” („Poimâine”), organizat de Teatrul Szigligeti

. În programul regalului teatral vor prezenta spectacole: Teatrul Katona József de la Budapesta, Teatrul Vörösmarty de la Székesfehérvár, Teatrul Tamási Áron de la Sfântu Gheorghe, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timişoara, Waitingroom Project de al Cluj-Napoca, Academia de Teatru și Film (Budapesta), Uinversitatea Babeș-Bolyai Cluj – Facultatea de Teatru și Televiziune, respectiv Universitatea de Arte Târgu Mureș.

„În selecţia noastră, ne-a interesat felul în care tinerii artişti abordează piese clasice” – a declarat Fazakas Márta, organizatorul principal al festivalului. Referitor la spectacolele invitate, aceasta a adăugat: „În programul acestei ediţii apar, între altele, adaptări contemporane după texte de Shakespeare, Ibsen, Büchner, Katona József şi Wedekind, în interpretarea unor regizori tineri, precum Székely Kriszta, câştigătoarea premiului pentru cea mai bună regie la Festivalul Naţional de Teatru de la Pécs (Ungaria), Kovács D. Dániel, distins cu premiul Junior Prima, sau Sardar Tagirovsky, câştigătorul a numeroase premii de festival.

Totodată, ne face o deosebită plăcere faptul că salontanul Botos Bálint vine pentru prima dată la Teatrul Szigligeti, iar în program apare spectacolul de teatru-dans al lui Csaba Györfi, respectiv primele spectacole de teatru regizate de Horváth Anna şi Tasnádi-Sáhy Péter.”

Seria de evenimente va fi deschisă de noul spectacol de teatru-dans al Ansamblului Nagyvárad, „Pasărea nimănui”, în 20 martie, de la ora 17, în Sala Mare, în regia lui Tünde Tóth, adaptată după romanul exotic de Anna Szabó T.

În 20 martie, de la ora 20, gazda festivalului, Trupa Szigligeti a Teatrului Szigligeti prezintă spectacolul „Bară şi autogol”, câştigător al concursului de dramaturgie „ dráMÁzat”, în regia lui Péter Tasnádi-Sáhy – amândouă spectacole beneficiind de supratitrare în limba română.Următorul spectacol de teatru-dans are loc în 21 martie, de la ora 21.

Universitatea de Arte Târgu Mureş prezintă o adaptare după nuvela de Bruno Schulz, „August”, regizat de Zoltán Balázs, directorul artistic al Teatrului Maladype de la Budapesta. În a doua zi de festival, de la ora 21, Ansamblul Duna prezintă spectacolul de teatru-mişcare „Acasă”. Cele două spectacole vor fi jucate în Sala Mare a Teatrului de Stat, în format studio.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !