Regele bluesului, la Filarmonică

1Comentariu
Regele bluesului, la Filarmonică
ORADEA – Concertul de vineri de la Filarmonică s-a constituit într-o seară specială pentru iubitorii bluesului în general şi pentru fanii lui A.G. Weinberger în special.  Video

Desfăşurându-se sub egida „2007 – Anul Blues-ului în România – ajută-ne să descoperim chitariştii de blues din toată ţara”, turneul lui A.G. a început în 11 aprilie, la Bucureşti, a continuat la Odorheiu Secuiesc în 13 aprilie, după care a urmat Oradea. Locul desfăşurării concertului a fost unul special pentru A.G. – Filarmonica având sediul în clădirea în care s-a aflat, până în anii ’90, Cinematograful Arta, locul unde (după propria mărturisire) A.G. chiulea de la Liceul „Ady Endre”, aflat în vecinătate.
În cadrul turneului său, A.G. a lansat o provocare: în fiecare oraş invită tinerii chitarişti pe scenă, oferindu-le acestora posibilitatea să cânte împreună cu el. La Oradea, A.G. a reuşit să ne ofere o surpriză prin alegerea sa: Norris, un foarte tânăr muzician orădean, a acceptat challenge-ul amical al confratelui său celebru, descurcându-se excelent, cam în maniera lui Steve Vai, atât la „Love Doctor”, cât şi la „Have You Ever Loved A Woman”.
Intenţia lui A.G. este să doboare recordul mondial la cântat piesa „Hey Joe”. Recordul este deţinut de Polonia, unde chitaristul Leszek Cichonski a adunat anul trecut nu mai puţin de 1.581 de chitarişti, care au interpretat simultan piesa lui Jimi Hendrix, în faţa a 15.000 de spectatori.

Tandreţe şi forţă
De când s-a stabilit la Bucureşti şi e plecat adesea în străinătate, pentru concerte, A.G. Weinberger cântă destul de rar la Oradea. Aflat din nou în mijlocul orădenilor săi, el a fost vizibil emoţionat, simţind adesea nevoia să se confeseze publicului. Trecând de la „Chevrolet” la „Break the Man”, „Pepito” sau „Bad Love”, A.G. dialoga cu publicul, creând momente de mare intensitate emoţională. Prietenii săi, mulţi dintre ei muzicieni, au răspuns prompt invitaţiei la dialog, unul dintre ei, Dutka Andras, urcând chiar pe scenă pentru a cânta alături de A.G..
Poate momentul cel mai emoţionant al serii a fost „Guess who” – un cântec pe care A.G. spune că l-a învăţat de la B.B. King însuşi, în Las Vegas, şi în care artistul orădean a pus atât tandreţe, cât şi forţă, făcând această interpretare a compoziţiei lui Jo Ann Belvin de neuitat. Un alt cântec, binecunoscut celor mai mulţi în interpretarea lui Joe Cocker (de fapt compoziţie Lennon – McCartney), a fost „With A Little Help From My Friends”. A.G. a reuşit să-l interpreteze de o manieră cu totul aparte, relevând un artist de o sensibilitate ieşită din comun, care ştie să cânte şi pe corzile sufletului, nu doar pe cele ale chitării.
Artistul e plin de surprize: alături de blues-uri compuse de nume consacrate ale genului (B.B. King, Willie Dixon, Freddie King), A.G. a cântat şi două piese de Rolling Stones. La finalul cu „Hey Joe” al lui Jimi Hendrix, pe scenă au urcat alături de trupa lui A.G. (Sorin Petrila – chitară, Victor Miclăuş – bas, Miki Orban – baterie) şi muzicienii care fuseseră invitaţi anterior, seara culminând cu un „tutti” vibrant, care a ridicat sala în picioare.

Seres Alexandru1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor