Regele Mihai, oaspete al Beiușului: „Marea mea mulţumire sufletească a fost că am reuşit să-l aduc pe Rege la Beiuş”

De Veronica Bursaşiu
9Comentarii
Vizita Regelui la Beiuş, un moment istoric
Vizita Regelui la Beiuş, un moment istoric
În vizită la Beiuş, Regele a fost întâmpinat de liderul veteranilor de război, care i-a mărturisit: „Am făcut războiul sub comanda Majestăţii Voastre!”

Fost consultant al Regelui Mihai în probleme de amenajare a pădurilor Casei Regale a României, beiuşeanul Ferko Jeno consideră că „România îşi va da seama ce a pierdut! Încă nu realizăm. Marea mea mulţumire sufletească a fost că am reuşit să-l aduc pe Rege la Beiuş”. Ultima dată, Ferko Jeno l-a văzut pe Rege în urmă cu doi ani. Aceasta după ce opt ani s-a ocupat de pădurile Casei Regale.

Semnătura regală

Regele l-a remarcat pe beiuşean după ce acesta a amenajat pădurea de la Săvârşin. Ulterior, în preajma Crăciunului, când Regele mergea la Săvârşin, Ferko Jeno era o prezenţă constantă acolo.

„Am fost printre puţinii oameni care s-au putut bucura, care au avut plăcerea şi marea onoare de a fi câtva timp în preajma Majestăţii Sale Regele Mihai şi a Reginei Ana. Abia atunci am înţeles ce înseamnă un om adevărat. Avea un calm imperial şi spiritul dreptăţii. Niciodată nu i-am văzut nervoși nici pe Rege, nici pe Regină, oricât ar fi fost de obosiţi. De exemplu, la Săvârşin veneau oaspeţi şi de-a lungul a 10 ore. Regele rămânea drept, în picioare, tot timpul. Şi avea o vorbă bună pentru fiecare”, şi-a amintit Ferko Jeno, supranumit de presă „Omul Regelui”.

Unul dintre beiuşenii care locuiesc în cartierul Habitat pentru Umanitate are privilegiul de a avea la temelia casei semnătura Regelui.

În 2007, familia regală s-a aflat pe şantierul Habitat pentru Umanitate, iar Regele a semnat exact în locul în care a bătut cuie în construcţia unei locuinţe. Cu acest prilej, la Beiuş a fost inaugurat Restaurantul „Principesa Margareta”.

Amintiri cu Regele

Dacă Regele a fost oaspete al Beiuşului, la rândul său, primarul Beiuşului, Petrică Mlendea, a avut privilegiul să fie primit în Casa Regelui din Versoix, în biroul din care Regele a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, „o casă modestă, dar care le dădea ocupanților o stare de pace interioară, o locuinţă absolut normală, cu o terasă absolut obişnuită, dar cu o curte, într-adevăr, puțin mai mare. Totul natural, cu multe lucruri aduse din ţară, lucruri cu specific românesc, care le aminteau de România”.

regele-mihai-in-vizita-la-beius-5

„Cu prilejul vizitei Regelui la Beiuş am fost cu Majestatea Sa la Şebiş, la o biserică, iar Majestatea Sa Regele a condus maşina până acolo. Spre surprinderea mea, culmea, Regele şi Regina Ana şi-au amintit, cu prilejul vizitei noastre la Versoix, atât de vizita la Beiuş, cât şi acest amănunt din drumul spre Şebiş…

A fost un moment extraordinar pentru noi. Vizita, conversaţiile au durat 45 de minute. Regina ne-a servit cu fursecuri, cu ceai, parcă acum văd – cu un bol de fructe. Regele a fost extrem de cordial, era extrem de prompt în traduceri pentru Majestatea Sa Regina Ana”, şi-a amintit în urmă cu ceva timp primarul Beiuşului experienţa plăcută trăită în preajma Majestăţii Sale.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor