Regina Maria isi schimba sculptorul

Reactualizat la:
Consilierii locali au ultimul cuvânt
Consilierii locali au ultimul cuvânt
Consilierii au votat pentru punerea în operă a lucrării de pe locul II a concursului Regina Maria.

Regina lui Mihele a fost detronată de preferata Primarului, cu ajutorul Consiliului local. Deşi a fost declarată câştigătoare de un juriul de specialişti, lucrarea Regina Maria a sculptorului Ioan Mihele nu a satisfăcut pretenţiile artistice ale aleşilor locali. În ton cu preferinţa declarată a primarului Ilie Bolojan, consilierii au decis că vor decora Piaţa Ferdinand cu lucrarea propusă de sculptorul Dumitru Paina. Aceasta a fost plasată pe locul al doilea de juriul concursului de idei „Regina Maria” organizat de Primărie în septembrie. Cu excepţia liberalului Daniel Vulcu, actor de profesie, niciunul dintre consilierii care au votat „rocada” nu are tangenţe profesionale cu vreun fel de artă.

 Să aleagă

La două luni de la finalizarea concursului de idei, Deliberativul local a avut ieri, pe ordinea de zi proiectul de hotărâre referitor la „realizarea statuii Reginei Maria pe amplasamentul din Piaţa Ferdinand”. Consilierilor li s-a cerut să aleagă între primele două lucrări care „au întrunit acelaşi număr de puncte, 70, la etapa de evaluare din cadrul jurizării”. Premisa de la care s-a pornit este falsă, întrucât trei lucrări au întrunit acest punctaj în prima fază a jurizării din septembrie, după cum a menţionatz pesedistul Bogdan Hossu. Oricum, acelaşi juriu a delimitat punctajele lucrărilor în septembrie, după discuţii cu autorii.

 Proces?

„De ce să nu alegem între trei lucrări şi nu două”, a întrebat pesedistul Bogdan Hossu. „Nu ne expunem unui proces dacă în regulamentul concursului de idei se arată că ocupantul locului I se va prezenta cât mai curând pentru semnarea contractului pentru punerea în operă a lucrării”, a cerut să afle consilierul. A primit lămuriri de la şefa Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu: primele două s-au detaşat în urma unei evaluări ulterioare şi „pentru câştigarea concursului de idei, dl. Ioan Mihele a fost răsplătit cu premiul I dar asta nu înseamnă că statuia va fi şi amplasată în Piaţa Ferdinand”.

 Proprietatea Oradiei

Puşi în situaţia de a alege, consilierii au încercat să arunce sarcina în cârca unui nou juriu de specialişti. „Dacă la concursul din septembrie juriul a fost compus din specialişti, la ce să mai facem un concurs cu juriu nou”, a fost argumentul liberalului Dan Octavian împotriva unei noi opinii, eventual avizate. Acesta a ţinut să-şi uşureze colegii de povara frământărilor legate de legalitatea alegerii lucrării de pe locul al II-lea: „la finalul concursului toate cele trei lucrări au devenit proprietatea intelectuală a municipiului Oradea prin urmare nu riscăm niciun proces. Noi hotărâm pe care din cele trei variante mergem!”

După o scurtă pauză, reveniţi în Sala Mare, consilierii au votat în unanimitate pentru punerea în operă a propunerii sculptorului Dumitru Paina, în defavoarea variantei preferate de juriul de specialişti, propusă de Ioan Mihele.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !