Reglementări în materie de TVA

Ioan Mihaiu
Ioan Mihaiu
Agenţii economici trebuie să depună declaraţiile de menţiuni în scopul de TVA.

Potrivit Codului Fiscal, perioada fiscală în cazul TVA este luna calendaristică. Prin excepţie, perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoanele impozabile care în cursul anului calendaristic precedent au realizat o cifră de afaceri care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru 31 decembrie al anului precedent (1euro = 4,2282 lei). Excepţia face persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri. „În cazul persoanelor impozabile înregistrate în cursul anului 2009, cifra de afaceri efectiv realizată se va recalcula în baza activităţii corespunzătoare unui an calendaristic întreg, conform Codului fiscal”, a precizat Ioan Mihaiu, director coordonator la Direcţia Generală a Finantelor Publice (DGFP) Bihor.

Obligaţii

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri TVA, au mai multe obligaţii. „Persoanele impozabile care, în anul fiscal 2009 au avut potrivit legii, obligaţii declarative lunare la TVA, dar au realizat în anul 2009 o cifră de afaceri de până la 100.000 euro, inclusiv şi nu au avut achiziţii intracomunitare de bunuri, au obligaţia depunerii declaraţiei de menţiuni (010) până la data de 30 ianuarie 2010, în vederea înregistrării în vectorul fiscal, pentru anul 2010, a obligaţieii declarative trimestriale”, a subliniat Ioan Mihaiu.

Persoanele impozabile care, în anul fiscal 2009 au avut potrivit legii, obligaţii declarative trimestriale la TVA, dar au realizat în anul 2009 o cifră de afaceri de peste la 100.000 euro, au obligaţia depunerii declaraţiei de menţiuni (010) până la data de 30 ianuarie 2010, în vederea înregistrării în vectorul fiscal, pentru anul 2010, a obligaţiei declarative lunare.

Persoanele impozabile care, în anul fiscal 2009 au avut obligaţii declarative trimestriale la TVA şi au realizat în 2009 o cifră de până la 100.000 euro, inclusiv şi nu au avut achiziţii intracomunitare de bunuri, au obligaţia depunerii „Declaraţiei privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent (094)” la organul fiscal teritorial până la data de 25 ianuarie 2010, în care să menţioneze cifra de afaceri realizată în anul 2009, sau dupa caz recalculată, în vederea înregistrării în vectorul fiscal, pentru anul 2010, a obligaţiei declarative trimestriale.

„Nedepunerea la termenele legale a declaraţiilor de menţiuni de către persoanele juridice, constituie contravenţie şi se sancţionează, cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei”, conchide directorul DGFP Bihor.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !