Regulamentul de publicitate stradală – suspendat parțial!

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
2Comentarii
Regulamentul de publicitate stradală – suspendat parțial!
Reglementarea adoptată de Consiliul Local în 2017 a iritat la maxim companiile de publicitate, iar prefectul Mihaiu le-a dat satisfacție.

Prefectul Ioan Mihaiu este un ardelean veritabil. Din primăvară până-n toamnă a tot măsurat regulamentul municipal de publicitate stradală, până s-a decis să-l atace în contencios administrativ. Astfel, Regulamentul Primăriei, contestat de firmele de publicitate stradală, e suspendat de drept, până la o sentință judecătorească.

Prefectura a anunțat luni, 5 noiembrie, că a atacat în contencios Regulamentul de publicitate aprobat de Consiliul Local al Municipiului Oradea, considerându-l ilegal. Prevederile atacate în justiție devin suspendate de drept, transmite Răzvan Puia, directorul Cancelariei Prefectului.

Ioan Mihaiu

La sesizarea firmelor

Iată ce comunică Prefectura:
„Printre aspectele de nelegalitate pe care le imputăm Regulamentului de publicitate se enumeră:
* prevederi prin care se interzice amplasarea unor mijloace de publicitate, în timp ce Legea 185/2013 nu conține astfel de restricții;
* încălcarea art. 2 alin. 1, lit. b) a Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, în sensul că agenții economici care activează în domeniul publicității stradale din municipiul Oradea nu au fost consultați în mod real, ci doar teoretic, fără a se ține cont de observațiile formulate sau de punctele de vedere ale persoanelor afectate;
* aprobarea Regulamentului a fost făcută fără consultarea grupului de lucru coordonat de primar, obligație prevăzută în art. 11 din Legea 185/2013.

În consecință, întrucât elementele de nelegalitate, deși au făcut obiectul unor sesizări și contestații pe cale administrativă, nu au fost rezolvate și puse în acord cu Legea, pentru argumentele de mai sus s-a luat decizia de a acționa în instanţă Regulamentul de publicitate”.
Reamintim că în aprilie 2018, prefectul Ioan Mihaiu își asuma observațiile mai multor firme de publicitate, nemulțumite de Regulamentul Primăriei. Însă, în ciuda solicitărilor Prefecturii de a-și modifica Regulamentul, Primăria a refuzat acest lucru.

Ce se suspendă

Prin acțiunea Prefecturii, următoarele prevederi ale Regulamentului sunt suspendate parțial:
– interzicerea amplasării mijloacelor de publicitate la mai puțin de 50 de metri de intersecțiile semaforizate;
– interzicerea reclamelor pe împrejmuirile imobilelor, în condițiile în care, arată Prefectura, legea se referă doar la împrejmuirile cimitirelor, a lăcașurilor de cult, a scuarurilor, parcurilor și grădinilor publice;
– interzicerea amplasării pe clădirile deteriorate în condițiile în care, se arată în adresa prefectului, legea se referă doar la clădirile în stare avansată de deteriorare;
– prevederile din Regulament prin care se interzice amplasarea ecranelor publicitare și a mijloacelor publicitare de tip „prismă” pe domeniul public sau privat al municipiului.

Grup de lucru „uitat”

Prefectul Ioan Mihaiu ne-a declarat că toate problemele ar fi putut fi evitate dacă Primăria ar fi constituit grupul de lucru, cerut de lege.
„Ar fi fost eliminate anumite aspecte, dacă acel grup de lucru s-ar fi constituit, cu reprezentanți din Primărie, din Ordinul Arhitecților, de la Poliție, Mediu, Cultură. Însă acest grup de lucru cerut de lege nici măcar nu s-a constituit! Nu pot să cred că un judecător poate să vină să spună că nu avem dreptate”, ne-a declarat prefectul.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor