Reguli noi, amenzi usturătoare

2Comentarii
Reguli noi, amenzi usturătoare
BUCUREŞTI – Aderarea la Uniunea Europeana aduce noi reguli, dar si amenzi usturătoare pentru cei care nu le respectă.Vorbim atât despre persoanele fizice, cît şi despre companii.

Începând de astăzi, angajatorii care nu vor completa, pe lângă carnetele de muncă, şi registrul electronic de evidenţă al salariaţilor vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2000 şi 5000 de lei.

Tot 2 mii de lei vor plăti amendă şi persoanele care plantează viţă de vie pe terenuri mai mari de 0,1 hectare sau care le extind peste această limită pe cele deja existente, fără autorizaţie de plantare.

Ţăranii care produc ţuică şi rachiuri naturale, chiar şi numai pentru consum propriu, vor trebui să plătească la stat, începând de la 1 ianuarie 2007, o acciză de 8,75 lei/litru, nivel aplicat pentru cantităţile mai mici de 50 de litri.

Aceia care produc cantităţi mai mari de 50 de litri pe an vor plăti o acciză de 17,5 lei pe litru. Producătorii vor fi obligaţi să obţină autorizaţie de la Fisc pentru că altfel amenzile aplicate pot ajunge până la 100.000 de lei noi. Aceeaşi sumă va fi plătită şi de cei care îmbuteliază şi vând vinuri care nu corespund caracteristicilor calitative.

Legislaţia este mult mai dură în privinţa producărorilor de alimente care nu respectă normele sanitar-veterinare. Amenzile depăşesc 100.000 de lei noi, iar societăţile comerciale care încalcă normele vor fi obligate să îşi înceteze activitatea. În anumite cazuri, amenda administrativă poate fi transformată îm amendă penală.

Amenda maximă de 100.000 de lei noi poate fi aplicată şi în cazul combinatelor de creştere a porcilor şi găinilor, cât şi în cazul rafinăriilor, oţelăriilor şi CET-urile care nu au obţinut la termen autorizaţia de mediu.

Legea prevede pedepse mult mai aspre, care pot duce până la pedeapsa cu închisoarea între 1 şi 5 ani, pentru cei găsiţi vinovaţi de poluarea bălţilor, râurilor, izvoarelor subterane sau celor care aruncă deşeuri sau reziduuri toxice în ape. Cei vinovaţi de săvârşirea din culpă a acestor infracţiuni vor sta după gratii şi ei 1 an sau 3 ani, după caz, ori vor achita o amendă de 300.000 – 500.00 de lei.

Poluatorii a căror neglijenţă sau rea-credinţă a cauzat moartea uneia sau mai multor persoane, otrăvirea în masă a populaţiei, provocarea de epidemii sau a unei pagube importante economiei naţionale vor fi pedepsiţi cu închisoarea de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor