Reguli noi la creditele bancare

Reguli noi la creditele bancare
Comisionul de rambursare anticipată poate fi de maxim 1% la creditele cu dobândă fixă.

Veşti bune pentru românii care au credite mai vechi şi vor să le ramburseze anticipat, dar şi pentru cei care intenţionează să mai ia un credit. De săptămâna trecută, mai precis din 21 iunie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Noutăţi

„Una dintre principalele prevederi ale ordonanţei este limitarea comisionului de rambursare anticipată la maximum 1% atât la creditele cu garanţii imobiliare cât şi la cele fără acest tip de garanţii, dacă perioada dintre rambursare şi data convenită pentru încetarea contractului este mai mare de un an, şi la 0,5% dacă această perioadă este mai mică de un an”, ne-a informat Valeriu Cojocariu, director coordonator adjunct la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor. La creditele cu dobândă variabilă nu se percepe comision de rambursare anticipată.

Totodată, comisioanele aferente derulării contractului de credit se limitează la patru: comision de administrare credit, comision de penalizare pentru întârzierea la plată, comision de rambursare anticipată şi comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. Actul normativ interzice perceperea unor comisioane pentru operaţii cu numerar pentru plata ratelor la credit sau tragerea tranşelor din credit.

„Pentru contractele noi, creditorul trebuie să prezinte consumatorului înainte de semnarea contractului un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului, inclusiv DAE, formula de calcul a dobânzii şi suma totală ce urmează a fi rambursată”, a explicat reprezentantul CJPC Bihor. În felul acesta consumatorul poate compara ofertele mai multor bănci.
Creditorul este obligat să prezinte consumatorului contractul de credit cu cel puţin 15 zile înainte de semnare. „Consumatorul are dreptul de a renunţa necondiţionat, fără justificări, fără a invoca motive, în termen de 14 zile de la semnare, la contractul de credit”, subliniază Valeriu Cojocariu.

Actul normativ se va aplica tuturor contractelor de credit noi încheiate de bănci. De asemenea, băncile vor fi obligate ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, să modifice contractele aflate în derulare, prin acte adiţionale.

„Această măsura va conduce la creşterea concurenţei în sistemul bancar şi va avea efecte asupra tuturor celor care au credite în derulare şi care astfel vor ajunge să beneficieze de dobânzi mai reduse. În noile condiţii, va fi mult mai uşor pentru un client să îşi refinanţeze un credit în euro, pentru care plăteşte dobânda de 9-10%, având în vedere că la ora actuală, unele bănci oferă credite noi cu dobândă de 5% pe an”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !