Reguli obligatorii pentru crescătorii de animale

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
Animalele trebuie ţinute în condiţii optime.
Animalele trebuie ţinute în condiţii optime.
Medicii veterinari avertizează că şi animalele sunt afectate de caldura excesivă, iar în această perioadă au nevoie de o atenţie specială, pentru că altfel, canicula le poate ucide.

Având în vedere condiţiile meteo cu temperaturi extrem de ridicate, ANSVSA reaminteste proprietarilor şi deţinătorilor de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice, care să asigure protecția şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic.

De respectat

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare, dar şi asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ.

În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră depăşeşte 25º C.

La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale ale acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

În cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existenţa de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă. Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate.

Consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere şi să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate.

Transport în condiţii speciale

Tansportatorii de animale sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei. Înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului.

Înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp.

La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcție de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !