Reguli vestimentare în şcoli

Reguli vestimentare în şcoli
La fiecare început de an scolar, conducerea unitatilor de învatamânt elaboreaza Regulamentul de ordine interioara, având la baza Regulamentul adoptat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Motivând ca este democratie, majoritatea elevilor considera ca au dreptul de a se îmbraca si a se comporta cum doresc.

Aici intervine rolul Regulamentului de ordine interioara, care are scopul de a-i mai tempera. Regulile sunt cam aceleasi în toate scolile.

Fara mustata si cioc

De exemplu, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, regulile privind tinuta îi privesc deopotriva pe baieti si pe fete. Baietii nu au voie sa-si poarte parul mai lung de jumatatea gâtului sau sa aiba piercing. De asemenea, nu au ce cauta la scoala în pantaloni mai scurti de genunchi, maiouri sau slapi.

Fetele trebuie sa renunte la fustitele mai scurte de jumatatea coapsei si trebuie sa-si ascunda bine buricul. Li se permite sa aiba un singur cercel în urechi, machiajul foarte discret si coafurile deloc extravagante.

La Colegiul National „Emanuil Gojdu”, pe lânga acestea se mai adauga la baieti restrictia de a purta mustata, barba sau cioc, iar la fete unghiile nu au voie sa fie prea mari, pentru a nu împiedica scrisul.

Din scoala nu se iese fara bilet de voie, iar persoanele straine intra în scoala doar pe baza unei semnaturi. Tot la „Gojdu”, elevii care au un numar mare de absente nemotivate sau cei care au diferite abateri primesc acasa notificari. Dupa zece absente nemotivate se scade nota la purtare.

Uniforma din blugi

Si la Colegiul National „Mihai Eminescu” functioneaza aceleasi reguli. „Nu le impunem copiilor cum sa se îmbrace, dar ei trebuie sa fie constienti ca tinuta trebuie sa fie decenta si sa le dea o stare de confort.

Elevii, prin tinuta lor, trebuie sa dovedeasca ca apartin unei scoli remarcate”, a declarat directorul Iosif Eilender. Conducerea colegiului a purtat discutii cu reprezentantii Consiliului Elevilor referitor si la problema uniformei. S-a ajuns la concluzia ca s-ar dori uniforma, dar elevii ar prefera sa fie din blugi.

La Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, tinuta la scoala nu mai este o problema de mult timp. De mai bine de doi ani, toti elevii poarta uniforme. „La noi în scoala exista traditia ca în zilele de practica pedagogica curenta si practica comasata, elevii sa poarte tinute speciale, asa s-a ajuns la uniforme.

Noi nu le-am impus elevilor nimic; ei, împreuna cu parintii lor, au fost de acord”, spune Letitia Bogdan, directoarea liceului. Sacou, fusta, pantalon si camasa reprezinta uniforma elevelor de liceu. Indiferent de model, culorile sunt aceleasi, respectiv bleumarin, bordo si alb, acestea fiind culorile scolii.

Ioana Iuhas