Reincriminarea consumului şi deţinerii de etnobotanice

De Simona Drimbău
9Comentarii
Ioan Cupşa
Ioan Cupşa
Săptămâna aceasta va promova o iniţiativă legislativă care să reincrimineze deţinerea şi consumul de etnobotanice, a anunţat deputatul PNL Ioan Cupşa, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a spus că va cere incriminarea deţinerii şi consumului de substanţe etnobotanice cu pedepse similare celor aplicate în cazul consumului ilicit de droguri.

„Voi introduce în această iniţiată legislativă forme agravante, astfel încât pedepsele să fie mai mari pentru acele persoane care pun la dispoziţie minorilor, persoanelor cu handicap sau persoanelor bolnave astfel de produse. Acestea sunt victime sigure”, a precizat deputatul Cupşa.

Pe data de 12 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca un articol din Legea privind combaterea substanţelor etnobotanice, cunoscute în mod special de către tineri, să fie reinterpretat. Ca urmare a deciziei, legea a rămas fără efecte juridice. „Este nevoie ca deţinerea şi consumul de etnobotanice să fie incriminate, este nevoie ca traficul transfrontalier să fie incriminat”, a declarat, în conferinţa de presă, deputatul Cupşa.

Potrivit liberalului, după discuţii cu specialişti, iniţiativa este cu atât mai necesară cu cât etnobotanicele s-au dovedit, în ultimii ani, a fi mai periculoase decât drogurile, chiar şi decât drogurile de mare risc, pentru că dau o adicţie mult mai puternică şi mult mai rapidă.
Deputatul spune că pentru depunerea proiectului are deja susţinerea altor colegi liberali dar şi din alte partide.

„Anul trecut conform statisticilor trei persoane pe săptămână au avut nevoie de intervenţia UPU pentru a rămâne în viaţă după ce au consumat astfel de substanţe. În Bihor anul trecut 118 persoane între 18 şi 48 de ani au avut nevoie de intervenţia Unităţii de Primire Urgenţe şi au fost spitalizate. Mult mai grav este însă că 38 de persoane între 8 şi 18 ani au avut nevoie de sprijinul UPU pentru a rămâne în viaţă”, a spus Cupşa.

Internaţi fără acordul lor

Cupşa a adăugat că va trebui să se reglementeze inclusiv tratamentul la care să fie supuse persoanele dependente, analizând chiar posibilitatea internării persoanelor dependente chiar împotriva voinţei lor.

Acum legea permite internarea forţată doar în cazul persoanelor care prezintă pericol public. „Atunci când persoana prezintă pericol doar pentru sine, această instituţie nu este eficientă. Vom propune internarea persoanelor dependente chiar împotriva voinţei lor. Se poate concluziona că acea persoană are nevoie de sprijin din partea societăţii, de internare forţată pentru a putea fi ajutată. Nu va fi uşor dar trebuie să încercăm”, a spus Ioan Cupşa.

Legiuitorii noştri au decis să permită oricui să consume etnobotanice. Fapta (deţinerea pentru consum a etnotanicelor) nu mai este incriminată deloc de lege. Dar judecătorii cer acum imperios o lege nouă fiindcă cea din 2011 e considerată lacunară și imprecisă, care încurajează consumul de drogur...9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor