Relicvele Regelui Ladislau revin la Oradea duminică! Restricții de circulație în centru

Reactualizat la:
7Comentarii
Relicvele Regelui Ladislau revin la Oradea duminică! Restricții de circulație în centru
După mai bine de patru secole și jumătate de absență, pentru o zi se va întoarce de la Győr, Ungaria, în Catedrala din Oradea, relicva sfântului rege Ladislau, care va fi primită la ora 9.00.

Episcopia Romano-Catolică din Oradea sărbătorește anul acesta aniversarea a 825 de ani de la canonizarea fondatorului ei, Sfântul rege Ladislau, eveniment ce a avut loc la 27 iunie 1192 în catedrala medievală a cărei rămășițe se pot vedea în prezent în Cetatea Oradea. Evenimentul canonizării s-a celebrat cu acordul Papei Celestin al III-le și în prezența trimisului acestuia la Oradea.

Pentru a marca această aniversare, anul 2017 a fost proclamat în Dieceza de Oradea An Jubiliar Sfântul Ladislau, ocazie cu care Herma Sf. Ladislau va sosi în Cetatea Oradea, duminică, 14 mai 2017, în cadrul unei procesiuni pe următorul traseu: Catedrala Episcopală- str. Șirul Canonicilor (partea dreaptă) – Parcul Petofi Sandor – Calea Republicii –B-dul General Magheru – Podul Dacia – Piața Emanuil Gojdu -coborâre în șanțul Cetății Oradea spre Poarta de Vest – curtea interioară a Cetății Oradea- Biserica din Cetate.

Organizatorii anunță că pe durata procesiunii de duminică, între orele 12.30-13.30 pe tronsonul menționat mai sus participanții la procesiune vor circula în grup compact pe prima bandă de circulație și se va asigura în permanență deplasarea autovehiculelor pe o bandă de circulație. În acest sens reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice le mulțumesc șoferilor pentru înțelelegere vizavi de eventualul deranj provocat în trafic în acest interval orar pe traseul procesiunii.

Totodată, Primăria Oradea anunță cetățenii că tot duminică, 14 mai 2017, platoul din Piața Gojdu, vizavi de Catedrala Ortodoxă, va fi restricționat tuturor celor care parchează deoarece zona va fi rezervată autocarelor care participă la procesiunea ocazionată de prezența Hermei Sf. Ladislau în Cetatea Oradea.

Program Dieceza de Oradea

Primirea grupurilor de pelerini și pregătirea în rugăciune va continua până la ora 11.00, atunci când va începe sfânta liturghie celebrată de către Eminența Sa Cardinalul Erdő Péter, și la care vor participa atât nunțiul papal de la București, cât și înalți prelați din țară și străinătate.

Sfânta liturghie va fi urmată la ora 12.30 de procesiunea solemnă, cu plecare de la Catedrala episcopală către Biserica din Cetatea Oradea: relicvarul din Győr și cel din Oradea vor fi însoțite de corurile bisericești, fanfară, pelerini. În Biserica din Cetate se va intona Te Deum-ul. Traseul procesiuni va fi următorul: Catedrala romano-catolică de pe Şirul Canonicilor, Parcul Petőfi Sándor, Calea Republicii, str. General Magheru cu traversarea râului Crişul repede, coborâre la Cetatea Oradea pe latura porţii de nord.

După celebrarea liturgică tot aici va avea loc vernisajul unei expoziții care prezintă viața Sfântului Ladislau, urmată de diferite programe pentru pelerini: vizitarea vestigiilor catedralei medievale în Muzeul Cetății, prezentarea Cetății, vizitarea expozițiilor din Cetate, concertul fanfarei.

În Biserica din Cetate pelerinii vor avea posibilitatea să-și exprime devotamentul față de Sfântul rege Ladislau în prezența relicvei acestuia până la ora 16.30, când membrii Capitlului vor celebra o sfântă liturghie de mulţumire. După terminarea liturghiei, cele două relicvarii vor fi transportate la locurile de păstrare permanentă: la Győr, respectiv în Catedrala din Oradea.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor