Remiză in lupta pentru Primărie

8Comentarii
Remiză in lupta pentru Primărie
ORADEA - Şedinţa de ieri a Consiliului Local, organizată pentru alegerea unui primar interimar, s-a finalizat cu scorul de 13 la 12 pentru Mihai Groza. Chiar dacă nefavorabil pentru viceprimăriţa Biro Rozalia, rezultatul nu-i este de mare folos nici pedistului Mihai Groza, care ar fi avut nevoie de o majoritate de jumătate plus unu pentru a se muta în biroul cu numărul 1.

Demisie

Şedinţa de ieri a început sub auspicii deloc bune. Respectându-şi ameninţarea făcută conducerii PSD, Ovidiu Copil şi-a depus demisia din funcţia de consilier local la secretarul Ionel Vila. În debutul întrunirii, acesta a dat citire demisiei, scrise în grabă, de mână, în care se arată că „motive personale” stau la baza gestului său. Aşa se face că plenul Legislativului s-a redus, brusc, la doar 26 de voturi.

Un calcul estimativ, bazat în egală măsură pe declaraţiile oficiale ale partidelor, dar şi pe şuşotelile de pe la colţuri, anticipa un scor egal, de 13 la 13: cei zece pedişti, doi peremişti şi un pesedist cu bune relaţii de afaceri cu administraţia locală, de partea lui Groza, respectiv patru liberali şi nouă udemerişti de partea lui Rozaliei Biro.

Suspansul şi importanţa sesiunii pot fi cuantificate prin prezenţa „greilor” partidelor şi judeţului. Cot la cot cu funcţionari de rând şi directori din Primărie au luat loc, în sala mare a Primăriei, elnokul UDMR Kiss Alexandru, deputaţii liberali Cornel Popa şi Valeriu Boeriu, mai-marii PD-ului, Ştefan Seremi, Petru Filip sau Gavrilă Ghilea, şi alţii.

Vot aproape secret

Constituirea unei comisii pentru numărarea voturilor, cu Nicuşor Lepădatu în frunte, a fost urmată de votare, oarecum secretă. Au trecut pe la urnă, pentru început, consilierii PD-ului, care nu şi-au ferit buletinele, afişând ostentativ faptul că au notat cu DA numele lui Mihai Groza. Nici UDMR-iştii nu au manifestat o discreţie prea mare, buletinele de vot marcate în dreptul numelui Biro fiind ţinute chiar la vedere. Primul vot cu adevărat secret a fost al liberalului Mihai Manea, urmat apoi de colegii liberali, de aleşii PSD-ului şi ai PRM-ului, care şi-au arătat buletinele de vot unul altuia.

Dacă votul PD-iştilor sau UDMR-iştilor a fost secret doar cu numele, Silvia Suciu şi Monica Vid, ambele din PSD, au fost forţate să-şi ţină secretă opţiunea, chiar şi faţă de colegul de partid, deputatul Claudiu Pop. Deşi acesta a tăgăduit că ar vrea să verifice votul colegilor, a confirmat ulterior că acestea au votat, conform deciziei PSD, cu Biro. Veronica Bursaşiu, redactor-şef al unui cotidian local şi soţie a subprefectului PD Traian Abrudan, a vociferat oprindu-le să-şi arate buletinele de vot, asta în numele secretului votului. Dintre cei care au trecut pe la cabină, merită o menţiune specială liberalul Adrian Sere, roşu la faţă, vizibil emoţionat de greutatea deciziei sale.

Balanţă defectată

Numărătoarea voturilor a relevat că balanţa teoretică iniţială, cu câte 13 voturi pe ambele talere, a fost defectată. „Biro Rozalia a obţinut 12 voturi din cele 26 exprimate, Groza Mihai 13 voturi, şi un vot a fost invalidat. Niciunul nu a obţinut majoritatea necesară, procedura legală cere convocarea unei noi şedinţe extraordinare, marţea viitoare”, a anunţat Nicuşor Lepădatu, declanşând vânătoarea de „trădători” de la liniile partidelor.

Alexandru Retegan, membru în comisia de negociere a PSD, a declarat că votul nul aparţine colegului său Ioan Mintaş. Neputând alege între buna relaţie de afaceri cu administraţia şi ordinul PSD de a vota cu Biro, consilierul le-a spus DA amândurora. În condiţiile în care, în afară de liberali, voturile tuturor celorlalţi aleşi au fost verificate într-un fel sau altul de colegi politici, bunul-simţ spune că din rândul acestora s-a găsit unul care a trădat linia stabilită de partid şi şi-a dat votul democraţilor.

Cristina Ghilea8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor