Renoir – talentul în luptă cu boala

1Comentariu
ORADEA – Puţini dintre noi ştiu că Auguste Renoir (1841-1919), faimosul pictor impresionist francez, a suferit de poliartrită reumatoidă. El avea o formă extrem de severă de boală şi, în plus, în vremea aceea, medicamentele eficiente în tratamentul ei nu fuseseră încă descoperite.

Deşi nu s-au păstrat documente medicale, este posibil, datorită fotografiilor şi scrisorilor pictorului, să se urmărească evoluţia bolii. Debutul se pare că se situează în jurul vârstei de 50 de ani, iar la 60 de ani Renoir avea deja umărul drept anchilozat şi importante deformări ale mâinilor. Astfel, nu mai putea apuca pensula şi avea nevoie de ajutorul cuiva pentru a i-o fixa între degete.

De asemenea, în cursul bolii i-au fost afectate şi picioarele, apărând în fotografii folosind cârje, iar ulterior în scaun cu rotile.
Totuşi, Renoir a continuat să picteze şi, pentru că mişcările braţului îi erau limitate, a făcut adaptări ingenioase (pânza întinsă pe cadru mobil sau pe role), renunţând la şevaletul clasic. Se pare că a pictat în aceste condiţii peste 400 de tabouri.
În lucrările sale, pline de frumuseţe şi strălucire, nu transpar umbrele suferinţei şi ale disperării pentru că, după cum spunea Renoir, „durerea trece, dar frumuseţea rămâne”.

Valentin Buda1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor