Repetenţi la declaraţii

Repetenţi la declaraţii
ORADEA – Deşi sunt obligaţi de lege să-şi declare bunurile materiale, şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor au omis să facă acest lucru, motivând că nimeni nu le-a cerut-o!

Inspectorul şcolar general Liliana Antonescu ne trimite la o declaraţie de avere pe care a completat-o pe vremea când era consilier local la Aleşd, în 2006! Ultima declaraţie a inspectorului şcolar general adjunct, Silviu Torjoc, datează din 2004, când era candidat pentru Camera Deputaţilor. Ceilalţi doi inspectori generali adjuncţi, Dorel Luca şi Zoltan Akos, nu au completat niciodată un astfel de formular. Ieri, prefectul Mircea Ghitea nu era la curent cu situaţia celor patru şefi de la IŞJ Bihor. După ce a dat câteva telefoane, Ghitea ne-a spus că inspectorii „nu au ştiut că trebuie să-şi declare averea. Au crezut că ei sunt consideraţi tot cadre didactice, dar până la sfârşitul lunii februarie declaraţiile acestora vor fi postate pe site-ul instituţiei”.

Exemple proaste în vârful IŞJ

Haosul a pus stăpânire pe Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor. Cel puţin la capitolul declaraţiilor de avere. Deşi legea spune că declaraţia de avere şi interese trebuie refăcută anual, la IŞJ Bihor pare-se că legea nu se aplică. Art. 39, alin. 30 din Legea 144/2007, intrată în vigoare pe 25 noiembrie 2007, stipulează că şi persoanele cu funcţii de control şi de conducere din învăţământ trebuie să-şi declare averea. În aceeaşi lege se cere ca în 15 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, persoanele ce nu aveau înainte obligaţia de a depune declaraţia de avere şi declaraţia de interese, trebuie să depună aceste declaraţii.

„Eu mi-am depus declaraţia de avere de pe vremea când eram consilier local în Aleşd, adică prin 2005-2006 şi acolo se găseşte şi acum. De atunci nu am mai refăcut-o, pentru că nici ministerul Educaţiei nu ne-a solicitat-o”, motivează inspectorul şcolar general Liliana Antonescu lipsa propriei declaraţii.

Nici inspectorii şcolari generali adjuncţi nu-s mai breji. Silviu Torjoc şi-a completat ultima declaraţie în 2004, când actualul inspector candida pentru Camera Deputaţilor. „Declaraţia mea de avere ar trebui să figureze pe site-urile politice. Ministerul Educaţiei nu ne-a solicitat-o”, ne spune Torjoc. „Dacă un individ nu are nimic de ascuns nu văd de ce l-ar deranja să-şi declare ceea ce are. Oricum, nu prea cred că românii se pot îmbogăţi. Mare scofală nu se poate realiza, decât dacă eşti un mare hoţoman”, bravează inspectorul şcolar cu aplecări liberale…

Directorii, neînştiinţaţi

Jovial din fire, inspectorul Dorel Luca recunoaşte că nu a depus niciodată nici o declaraţie de avere, pentru că nu i s-a solicitat. „Nu am declarat nimic pentru că nimeni nu mi-a cerut. Dar dacă trebuie să ne declarăm averile, le declarăm”, ne-a declarat amuzat (!?) inspectorul Luca. Situaţia este şi mai amuzantă, ca să nu spunem altfel, în cazul inspectorul general adjunct Zoltan Akos. Acesta s-a arătat extrem de confuz când a fost întrebat dacă şi-a depus declaraţia de avere, când şi unde. „Ăăăăă…..nu ştiu. Parcă ni s-a cerut la un moment dat aşa ceva, dar nu ştiu sigur. Nu ştiu dacă nu a fost treaba cu poliţia politică. Sincer, nu mai ştiu…”, a spus în primă fază inspectorul Akos, după care şi-a reamintit că nu a completat niciodată un astfel de formular.

Cei patru inspectori susţin că MECT nu le-a solicitat niciodată declaraţiile de avere, de parcă legea n-ar fi fost destul de clară. De subliniat însă că, pe la jumătatea lunii trecute, o notă ministerială a ajuns la sediul IŞJ Bihor, cerându-se ca toţi directorii de şcoli să-şi declare averea. „Directorii nu au fost anunţaţi deocamdată, pentru că nu am stabilit clar procedura. Nu ştim încă unde vor trebui depuse aceste declaraţii, iar noi nu vrem să ne încărcăm cu ceva care nu este la nivelul instituţiei”, sună explicaţia Lilianei Antonescu, care promite însă că până la finele acestei luni situaţia se va rezolva.

Reacţia prefectului

„Nu ştiau că trebuie să o depună. Abia în ianuarie s-a primit o circulară de la ministerul Educaţiei prin care inspectorul şcolar general, inspectorii şcolari generali adjuncţi şi directorii unităţilor de învăţământ sunt înştiinţaţi că trebuie să-şi depună declaraţiile de avere”, a fost reacţia prefectului Mircea Ghitea la situaţia inspectorilor şcolari generali. Conform legii, nedeclararea averii se pedepseşte cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei noi.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !