Replica A.N.R.S.C.

În baza prevederilor Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, A.N.R.S.C. avizează preţurile locale de producere şi tarifele locale pentru transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat, cu excepţia energiei termice produsă în cogenerare.

Potrivit prevederilor art. 7 din Ordinul Preşedintelui nr. 66/2007, preţurile şi tarifele locale pentru serviciile publice de alimentare cu energie termică se stabilesc, se ajustează sau se modifică pe baza propunerilor operatorilor/ operatorilor economici. Nivelul de preţ sau de tarif local pentru serviciile de producere, transport şi distribuţie a energiei termice se determină pe baza analizei situaţiei economico – financiare a operatorului, precum şi a influenţelor reale primite în costuri, determinate de evoluţia preţurilor şi a tarifelor în economie, precum şi de cantităţile livrate.

Faţă de cele menţionate mai sus, rezultă că A.N.R.S.C. a avizat tarifele pentru serviciile de transport şi distribuţie a energiei termice în urma analizei solicitării transmise de S.C. ELECTROCENTRALE ORADEA S.A. la data de 28.12.2010, în mod evident în urma unor discuţii purtate la Primăria Municipiului Oradea.

Menţionăm că, S.C. ELECTROCENTRALE ORADEA S.A. a solicitat o majorare a tarifului de transport de 48,45%, a tarifului de distribuţie prin PT-urile proprii de 8,02% şi a tarifului de distribuţie prin PT-urile agenţilor economici de 11,85%.

Având unele nelămuriri în legătură cu creşterile mari propuse de operator, A.N.R.S.C. a solicitat justificări suplimentare pentru elementele de cheltuială înscrise în fişele de fundamentare a tarifelor.

Astfel, în urma analizei situaţiei economico – financiare a operatorului, A.N.R.S.C. a avizat la data de 07.02.2011 majorarea tarifului de transport cu 41,29%, a tarifului de distribuţie prin PT-urile proprii de 4,82% şi a tarifului de distribuţie prin PT-urile agenţilor economici de 8,05%.

Precizăm că, potrivit Legii nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale Legii nr. 325/2006, competenţa de aprobare a preţurilor şi tarifelor locale pentru energia termică este exclusiv a autorităţii administraţiei publice locale.

Dacă propunerea S.C. ELECTROCENTRALE ORADEA S.A. va fi aprobată de către Consiliul Local al Municipiului Oradea, aceasta va determina o majorare a preţului mediu local pentru energia termică produsă, transportată şi distribuită livrată populaţiei de 6,21%, respectiv o creştere a preţului de facturare la populaţie de la 179,01 lei/Gcal. la 188,65 lei/Gcal. (5,39%).

Primăria Municipiului Oradea poate propune Consiliului Local suportarea acestei majorări prin creşterea subvenţiei suportată din bugetul local, astfel încât această creştere să nu fie suportată de locuitorii Municipiului Oradea.

Se scumpeste gigacaloria0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !