Represiunea nedreaptă se pedepsește cu închisoarea

3Comentarii
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății profesionale de avocați ’’DOSEANU&ASOCIAȚII’’
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății profesionale de avocați ’’DOSEANU&ASOCIAȚII’’
Represiunea nedreaptă este reglementată de Codul penal român ( articolul 283), în cadrul titlului IV, fiind considerată ca făcând parte din infracțiunile contra înfăptuirii justiției.

Fapta de a pune în mișcare acțiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, știind că este nevinovată, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Reținerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, știind că este nevinovată, se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Conform articolului 101 Cod procedură penală, este oprit a se întrebuința violențe, amenințări ori alte mijloace de constrângere, precum și promisiuni sau îndemnuri în scopul de a se obține probe. Este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acționează pentru acestea să provoace o persoană să săvârșească ori să continue săvârșirea unei fapte penale, în scopul obținerii unei probe.

Probele obținute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal. Nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrată determină excluderea probei. Probele derivate se exclud dacă au fost orbținute în mod direct din probele obținute în mod nelegal și nu puteau fi obținute în alt mod (articolul 102 Cod procedură penală).3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor