„Reşiţa, tot mai olimpică“

Liliana Dacica
Liliana Dacica
REŞIŢA – Interviu în exclusivitate cu directorul Direcţiei pentru Sport Caraş-Severin prof. Liliana Dacica: „Reşiţa, tot mai olimpică“.

Timpul: Ce a însemnat anul 2006 pentru Direcţia pentru Sport a Judeţului Caraş-Severin?
Liliana Dacica: Având în vedere misiunea direcţiei la nivelul judeţului Caraş-Severin, consider că anul 2006 s-a axat în principal, pe cele trei programe importante: organizarea şi dezvoltarea mişcării sportive de performanţă, organizarea şi dezvoltarea sportului pentru toţi, dezvoltarea şi întreţinerea bazei materiale. De asemenea, am avut în vedere realizarea de parteneriate, proiecte de cooperare transfrontaliere, în baza protocolului semnate între România şi Serbia.

Timpul: Care au fost principalele acţiuni care au marcat aceste deziderate?
L.D.: Am început anul 2006 cu premierea celor mai buni sportivi ai judeţului, manifestare de mare amploare care a avut loc în Sala Polivalentă. Şi prin care am dorit să le arătăm sportivilor cât de mult îi preţuim, iar reprezentanţilor autorităţilor să îi convingem cât de mare nevoie este de sprijinul lor în susţinerea mişcării sportive de mare performanţă. Apoi, având în vedere intenţia guvernului de a revigora sportul pentru toţi, au urmat o serie de crosuri, organizate în mai multe localităţi ale judeţului, inclusiv în mediul rural, în care am reuşit să angrenăm tot mai mulţi tineri, tot mai mulţi cetăţeni de vârste diferite. Aş dori să remarc aici, bunele relaţii pe care le avem cu primăriile şi în mod deosebit, colaboarea foarte bună cu Filiala Caraş-Severin a Academiei Olimpice Române.

Timpul: Cum apreciaţi relaţiile pe care le-aţi avut cu cluburile sportive?
L.D.: Tot mai bune. De altfel, consider că performanţele sportivilor s-au datorat şi colaborării speciale pe care am avut-o cu reprezentanţii structurilor sportive. Dacă în 2005, Caraş-Severin s-a clasat pe un onorant loc 13 pe ţară, în 2007 sperăm să avem o clasare superioară, fiindcă şi rezultatele sportivilor noştri sunt superioare, în multe dintre discipline. La acest subiect trebuie să spun că rodul bunei colaborări cu Clubul Sportiv Municipal Reşiţa a condus la înfiinţarea Centrului Olimpic şi Naţional de Lupte feminin, cu sprijinul direct al primăriei Reşiţa, al Consiliului Judeţean, dar şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Timpul: În ultima vreme, în multe din acţiunile sportive organizate de cluburi, D.S.J. a fost fie coorganizator, fie… sponsor. Deci a depăşit pragul de instituţie coordonatoare, de statistică sportivă.
L.D.: Am considerat că direcţia nu trebuie să se limiteze doar la activitatea de îndrumare şi coordonare sau de avizare, aşa cum bine aţi remarcat. Astfel, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Sport şi al autorităţilor locale, la care am avut multă deschidere, am reuşit să obţinem fonduri pentru organizare şi mai ales, pentru premierea sportivilor. Acuma, eu nu vă ascund faptul că eu, ca dascăl de 15 ani în învăţământ, nu am ştiut că există o direcţie judeţeană pentru sport.

Timpul: Aflându-ne la ceas de bilanţ, ce aveţi de spus la capitolul nerealizări?
L.D.: Eu le-aş socoti mai degrabă regrete. În 2006 nu ne-am implicat foarte tare în activităţi sportive de mare performanţe, fiindcă nu am putut organiza competiţii naţionale sau internaţionale, datorită faptului că Sala Polivalentă a intrat în reparaţii capitale. Nu am reuşit să amenajăm cabinetul metodic judeţean, fiindcă nu dispunem de spaţiul necesar, la standard european. După cum vedeţi, ne desfăşurăm activitatea într-un spaţiu impropriu pentru o direcţie judeţeană de sport. De aici, unul dintre obiectivele în 2007 este acela de a obţine un spaţiu corespunzător, în care să putem organiza activităţi complexe, seminarii, forumuri. Să deschidem acel cabinet metodic de informare de care vorbeam, dotat cu aparatură modernă.

Timpul: Alte obiective în 2007?
L.D.: Să continuăm ceea ce am început în anul recent încheiat. Să ne extindem implicarea în activitatea sportivă de mare performanţă, astfel încât cel puţin trei sportivi să ne reprezinte la Olimpiada din China, din 2008. Pe lângă menţinerea celor două centre olimpice, de lupte şi de înot, sper să reuşim, împreună cu C.S.M.R., înfiinţarea unui centru olimpic de box, iar cu Clubul Sportiv Şcolar, să readucem la Reşiţa un centru olimpic de gimnastică sportivă. Un deziderat care are, poate, şanse mai mari de reuşită, dacă ţinem cont de faptul că la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Sport, a venit prof. Octavian Belu, o personalitate a gimnasticii mondiale. Cu alte cuvinte, îmi doresc ca Reşiţa să devină tot mai olimpică.

Carte de vizită
Liliana Dacica
Data şi locul naşterii: 21 aprilie 1966, Ploştina (Gorj).
Starea civilă: căsătorită, două fete.
Studii: Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti.
Ocupaţia: directorul Direcţiei pentru Sport a Judeţului Caraş-Severin.

Marius Moraru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !