Restanţierii, scutiţi de penalităţi de întârziere

3Comentarii
Restanţierii, scutiţi de penalităţi de întârziere
Proprietarii restanţieri care îşi achită contribuţiile în 12 luni vor fi scutiţi de penalităţi.

Restanţierii care îşi achită integral în 12 luni cotele de contribuţie la asociaţiile de proprietari vor fi scutiţi de platapenalităţilor de întârziere. Această reglementare este cuprinsă în Monitorul Oficial 502 în care a apărut Legea nr. 175 din 16/07/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Neclarităţi şi nemulţumiri

Din lege nu reiese clar cine va plăti penalităţile către furnizorii de apă sau de gaze. Cel mai probabil, aceste penalităţi vor fi plătite de proprietarii bun-platnici. „Această iniţiativă transferă sarcina de asigurare a protecţiei sociale de la autorităţile publice către proprietari. În plus, este o imixtiune în relaţiile contractuale între asociaţiile de proprietari şi societăţile furnizoare de servicii”, este de părere Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiei de Proprietari Habitat. Acesta adaugă că prin acest act normativ se încalcă şi Codul Civil. Astfel, Parlamentul intervine şi anulează obligaţii contractuale existente, acest lucru contravenind Codului Civil, art. 969, conform căruia „convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante”. Astfel, datoriile şi penalităţile nu pot fi anulate printr-o simplă ştergere. Statul ar trebui astfel să vină cu o serie de compensaţii, altfel determină blocaje financiare. Preşedintele Habitat sugerează celor 254 de deputaţi care au votat pentru această iniţiativă să reglementeze sisteme eficiente de direcţionare a suportului social către persoanele care se confruntă cu adevărat cu dificultăţi, asta pentru că printre restanţierii la întreţinere există extrem de mulţi locatari care nu din cauza problemelor financiare întârzie la plată.

Cu alte cuvinte, tot cei care plătesc, vor plăti în plus. Fără a lua în seamă amendamentele şi propunerile asociaţiilor de proprietari şi ale Guvernului, Parlamentul a adoptat o lege prin care îi pune pe proprietarii care achită la timp sumele datorate să plătească pentru restanţieri penalităţile.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor