Restaurant pe un turn de 100 de metri

1Comentariu
Restaurant pe un turn de 100 de metri
GALAŢI – De la inaltimea sa, Perla Dunarii ofera o panorama deosebita asupra orasului. Un pranz de afaceri sau o cina romantica au nevoie intotdeauna de o locatie deosebita.

La Galati, unul dintre restaurantele care ofera, pe langa mancare gustoasa, si o panorama deosebita este Perla Dunarii, asezat chiar in varful turnului de televiziune, inalt de 100 de metri.
Turnul a fost construit in 1968 cu intentia de a amplasa aparate de receptie si retransmisie a programelor TV si ra-dio la o inaltime de 108 metri.

Cupola din varful turnului a fost proiectata pe doua etaje. Primul destinat unei cofetarii, iar cel de-al doilea pentru reteaua de telecomunicatii. „Practic, pe spatiul fostei cofetarii m-am decis, in 2003, sa amenajez un restaurant”, isi aminteste Ovidiu Batog, proprietarul restaurantului.

Doar alpinistii pot sterge geamurile

Principala atractie a turnului o reprezinta imaginea panoramica asupra zonei. Din interiorul cupolei se pot vedea, in zilele senine, cursul Dunarii, Muntii Dobrogei, dar si o buna parte din Ucraina.

Inaltimea are insa si dezavantaje. Spre exemplu, geamurile restaurantului nu pot fi sterse decat de alpinisti profesionisti. „Este un chin din punct de vedere financiar, dar si al managementului. In timpul verii, ajung sa-i chem pe alpinisti si de doua ori pe saptamana, ca geamurile se murdaresc mult mai des”, se confeseaza Batog.

Cand vantul creste in intensitate, desi turnul este solid, inregistreaza un usor balans care creeaza disconfort clientilor. „Inainte, aveam niste jaluzele verticale care, in momentul cand turnul se misca, produceau un zgomot sinistru. De un an am reamenajat interiorul si jaluzelele groazei au disparut”, ne explica Ovidiu Batog.

Fundatie de 100 de metri

Si interiorul restaurantului este unul aparte, cele 16 mese sunt asezate in cerc, doar langa ferestre, iar in mijloc este proiectat barul si bucataria. Preturile meniurilor la Perla Dunarii nu difera de restul restaurantelor din Galati. „Cu 25 de lei am mancat si am servit si o bautura, in plus, privelistea din turn este minunata, ziua in special. Sunt zile in care vin si beau doar un suc aici, insa vin pentru a vedea zona de la inaltimea asta”, ne-a declarat Silviu Bibicu, unul dintre clienti.

Restaurantul nu duce lipsa de clienti, insa Ovidiu Batog recunoaste ca sunt unele zile in care oamenii nu prea urca pana la 100 de metri altitudine. La coborare, ca de altfel si la urcare, liftul constituie o noua provocare pentru persoanele care trec pragul restaurantului din turn.

De la parter si pana la etajul unu, acolo unde este Perla Dunarii, se merge cu liftul mai mult de un minut. Iar pentru ca la etaj nu este spatiu suficient pentru bucatarie, mancarea este preparata la parter si urcata apoi cu liftul.

„Daca in inaltime turnul are peste 100 de metri, si fundatia de sub pamant are o lungime comparabila cu ce se vede deasupra. In plus, fundatia este prevazuta cu niste piloni mobili”, ne-a explicat Eleonora Marin, arhitectul-sef al Municipiului Galati.



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor