Restaureaza bisericile din Hotar si Gheghie pe bani europeni

Biserica din Hotar
Biserica din Hotar
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor a aplicat, în calitate de partener principal, în vederea accesării de fonduri europene, în cadrul Programului Hungary-Romania CBC, alături de Fundaţia culturală Gyermekeinkert din comuna Kismarja (Ungaria).

„Instituţia noastră intenţionează să restaureze bisericile de lemn din Gheghie (comuna Auşeu) şi respectiv din Hotar (comuna Ţeţchea). Cele două parohii ortodoxe sunt partener 2 şi respectiv partener 3 în cadrul acestui proiect, al cărui buget total este de aproximativ 850000 de euro.Pentru partea română este alocată suma de 295.723 euro ”, a anunţat directorul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi. Proiectul se numeşte Promovarea moştenirii comune- Revitalizarea turismului cultural în Euroregiunea Hajdu Bihar-Bihor. Directorul Lucian Silaghi spune că deşi timpul pe care l-a avut la dispoziţie pentru a aplica a fost foarte scurt, iar documentaţia este vastă, nu a ezitat nici o clipă să treacă la treabă . „ Cele două biserici au fost alese de pe o listă a monumentelor vulnerabile. Pentru cele două biserici a mai fost întocmită documentaţiie în urmă cu cinci ani, dar datele nu mai corespundeau. Cât despre aceste fonduri europene, nu pot să spun că sunt viitorul fiindcă sunt chiar prezentul în materie de restaurări. În condiţiile în care fondurile guvernamentale sunt tor mai puţine ”, consideră directorul Silaghi.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea turismului cultural în zonele rurale ale Euroregiunii Hajdu Bihar-Bihor, iar obiectivele specifice, pe lângă reabilitarea monumentelor protejate din Gheghie şi Hotar şi introducerea acestora în circuitul turistic sunt creşterea numărului de vizitatori interesaţi de turismul istoric şi cultural în zonele rurale ale Euroregiunii Hajdu Bihar şi Bihor şi creşterea competitivităţii economice în zonele rurale prin creşterea impactului turismului şi crearea de afaceri conexe acestui domeniu. „Proiectul mai prevede elaborarea unui ghid de bune practici în privinţa restaurării bisericilor de lemn precum şi organizarea unui seminar, unde acest ghid va fi lansat şi prelucrat preoţilor care deţin în parohiile lor biserici din lemn aflate pe lista monumentelor istorice. Cor fi date şi exemple de restaurări realizate profesionist, cum este cea de la Câmpani, dar şi de restaurări realizate într-o manieră nefericită, cum s-a întâmplat la Rotăreşti. Proiectul prevede ca cele două biserici din lemn să fie semnalizate corespunzător şi accesibilizate prin amenajarea unor drumuri de acces iar zonele perimetrale să fie modernizate ”, spune Lucian Silaghi. Biserica de lemn din Gheghie a fost ridicată probabil în secolul XVIII . Conform tradiției, a fost adusă din satul vecin Luncșoara. Biserica de lemn din Hotar se află în localitatea omonimă din comuna Țețchea, și a fost construită în anul 1714 conform inscripțiilor de pe portalul intrării.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !