Restituirea împrumutului în lipsa termenului prevazut în contract

13Comentarii
Avocat Pașcu Simona
Avocat Pașcu Simona
În cazul în care părţile unui contract de împrumut, nu au prevăzut un termen pentru restituirea împrumutului, împrumutătorul are la îndemână o acţiune prin care poate să solicite instanţei să stabilească un termen de restituire.

Parțile aflate intr-o astfel de situație pot fi atât persoane fizice cât și persoane juridice.

Astfel, în situația în care, persoana împrumutată se obligă să restituie împrumutul când va voi, este vorba de un termen incert pe care instanţa (învestită cu acţiunea de stabilire a termenului pentru restituirea împrumutului) este chemată să-l transforme într-un termen cert.

O a doua situaţie este aceea în care, în contract se stipulează că împrumutatul va restitui împrumutul când va putea – contractul de împrumut va fi afectat de un termen suspensiv incert. În acest caz instanţa de judecată este chemată să transforme un termen suspensiv incert într-un termen suspensiv cert.

In situația în care instanța constată ca persoana împrumutată deține resursele necesare pentru restituirea împrumutului, nu va putea să stabilească un termen de restituire mai mare de 3 luni.

Cererea pentru stabilirea termenului de restituire se soluționează potrivit regulilor privind procedura urgentă a ordonanței președințiale.

Atunci când împrumutul este fără termen, cererea de restituire este, în realitate, o expresie a denunţării unilaterale a contractului, care pune capăt raporturilor contractuale dintre părţi şi face să devină scadentă obligaţia de restituire a sumei împrumutate.

Când părţile nu prevăd prin contract un termen pentru restituirea împrumutului, prescripţia dreptului la acţiune în restituire începe să curgă de la data încetării contractului ca urmare a cererii de restituire făcută de împrumutător.

Acțiunea prin care se solicită instanței stabilirea termenului pentru restituirea împrumutului trebuie formulate în trei ani de la data încheierii contractului iar dupa stabilirea termenului de plată, va începe să curgă termenul de prescripție pentru acțiunea privind restituirea împrumutului.

Cu toate acestea, nu este utilă introducerea a două acțiuni distincte, una pentru stabilirea termenului de restituire iar alta pentru restituire, întrucât stabilind termenul de restituire, practic instanța va oblige și la restituirea împrumutului la acel termen.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor